Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна криза в Японії поглиблюється


Енергоблоки «Фукусіми-1», із першого по четвертий. Тільки в другого будівля більш-менш ціла
Енергоблоки «Фукусіми-1», із першого по четвертий. Тільки в другого будівля більш-менш ціла

Прага – На японській атомній електростанції «Фукусіма-1», пошкодженій через недавні землетрус і цунамі, рівень радіоактивності на якийсь час піднявся настільки, що змусив до тимчасової евакуації всіх працівників станції, які намагаються подолати відразу кілька аварійних ситуацій на ній. Через аварію на АЕС із нечастою промовою виступив імператор Японії, який сказав, що молиться за країну.

Із АЕС «Фукусіма-1», де за останні дні сталося вже кілька вибухів водню і пожеж і де чотири з шести енергоблоків потерпають від значних проблем, у середу на годину евакуйовували останніх 50 працівників, які лишалися на ній. Решту з понад 700 працівників станції вирішили вивести з неї ще раніше.

Рівень радіоактивності всередині станції на той час зріс до особливо небезпечних рівнів, хоча потім знову знизився. Такі коливання відбуваються там постійно, залежно від чергового викиду радіоактивної пари чи, можливо, й інших речовин із пошкоджених охолоджувальних та інших систем.

Через ці пошкодження небезпечно нагріваються паливні елементи реакторів – і в самих реакторах, і в сусідніх басейнах-сховищах для відпрацьованих елементів. Через вихід охолодження з ладу реактори і сховища намагаються заливати морською водою з сусіднього океану, на березі якого розташована станція.

Та це не завжди вдається. Наприклад, у середу не вийшло організувати скидання води на реактор вертольотом. Тепер планують спробувати використати поліційну водяну гармату, за допомогою якої зазвичай розганяють демонстрації.

Генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано, повідомляючи про тимчасову евакуацію працівників, попередив, що нині може йтися і про пошкодження ще одного реактора станції, третього за номером. Раніше висловлювали думку про ймовірність, що пошкоджений і другий реактор.
Третій і четвертий енергоблоки АЕС «Фукусіма-1»

Тим часом над станцією було видно білий «дим». Достеменно не відомо, чи це лише радіоактивна пара або рештки диму від уже погашених пожеж, чи й якісь інші викиди.

Важке становище в Японії

Такі події знову посилили побоювання, що криза на станції може вийти з-під контролю. Від вівторка незначні величини радіації вимірюють над столицею Токіо, що за 250 кілометрів на південь від «Фукусіми-1».
В евакуаційному центрі в місті Наторі в префектурі Міяґі, яка найбільше потерпіла від стихії

Велика кількість японців досі потерпає й від наслідків землетрусу й особливо руйнівної цунамі минулої п’ятниці. До 150 тисяч людей живуть у тимчасових непристосованих приміщеннях, у багатьох потерпілих регіонах країни ще не відновлені електропостачання, водогін та опалення, а зима в тих краях іще зовсім не відступає.

Загиблими й зниклими безвісти вважають понад 11 тисяч людей, і є побоювання, що понад 10 тисяч із них врешті знайдуть загиблими.

Імператор сподівається на краще

Імператор Японії в середу виступив із нечастим зверненням до народу зі словами співчуття через великі жертви й закликом не полишати надії.
Імператор Японії виступив зі зверненням до співгромадян

Імператор, який у сучасній Японії є вже не монархом, а «символом держави і єдності народу» без владних повноважень, закликав співгромадян єднатися й розділити труднощі наступних днів. За словами імператора, який є водночас главою традиційної японської релігії сінто, він молиться, щоб усі люди турбувалися одне про одного і подолали трагедію.

Імператор, відомий на Заході за його ім’ям Акіхіто (в самій Японії імператора на ім’я не називають), також висловив стурбованість ядерною кризою і сподівання, що стараннями всіх, хто намагається подолати її, гірше вже не стане.

Масштаби кризи можуть замовчувати

Тим часом у світі лунає невдоволення тим, як Японія поводиться в час кризи. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, сам японець Юкія Амано заявив, що Токіо мав би надавати оперативнішу й детальнішу інформацію про події.

Лунає критика і в самій Японії. Преса шпетить і уряд, і компанію-оператора станції за те, що вони надають надто мало інформації.

А фахівці-ядерники додають, що Японія, як виглядає, недооцінює серйозність кризи. Це, зокрема, стосується оцінки за міжнародною шкалою ядерних криз.
Евакуйованих мешканців зони навколо АЕС перевіряють на радіоактивність у місті Коріяма, провінція Фукусіма, кілометрів за 60 від аварійної станції

Японія вважає, що аварія варта четвертого рівня з загалом семи (сьомий був раз в історії – в Чорнобилі). Але цю оцінку в Токіо виставили ще в суботу й відтоді не змінювали, хоча ситуація за цей час різко погіршилася. Тим часом органи ядерного нагляду Франції, наприклад, оцінюють цю ситуацію шостим рівнем за цією ж шкалою.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG