Доступність посилання

ТОП новини

Японія: радіація з пошкодженої АЕС створює проблеми


Прага – Десятий день після смертельних ударів землетрусу на Японію ознаменувався новим тимчасовим наростанням радіації на АЕС «Фукусіма-1» і в регіоні цієї ядерної аварії. Всесвітня організація охорони здоров’я попередила про серйозність проблеми підвищення рівня радіації у низці японських продуктів харчування. МАГАТЕ вважає, що події в Японії потребують перегляду стандартів безпеки на АЕС світу.

У понеділок із території АЕС Японії «Фукусіма-1», котра найбільше потерпіла від ударів землетрусу 10 днів тому, евакуйовані співробітники після того, як над 3-м енергоблоком станції піднялася хмара диму. При цьому на території станції відразу зріс рівень радіоактивності.

Речник Токійської енергетичної компанії, власника «Фукусіми-1», Каору Йосіда повідомив «Приблизно о 16-й годині (за місцевим часом) нам повідомили, що над 3-м реактором утворилася невелика хмара сірого диму. Тому ми евакуювали працівників і на цей час спостерігаємо за ситуацією».

Причини появи цієї хмари розслідуються. Повідомляється також, що відновлено систему подачі електроенергії до трьох енергоблоків цієї АЕС, однак система охолодження реакторів іще не функціонує.

Є проблема з підвищеним рівнем радіації в деяких харчах

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає серйозною проблему виявлення підвищеного рівня радіації у низці японських харчів після аварії на АЕС «Фукусіма-1». Китай і Південна Корея оголосили у понеділок про посилення контролю над імпортом до цих країн продуктів із Японії. Поки що конкретних фактів виявлення радіоактивних продуктів харчування з Японії за її межами немає.

Представники влади Японії заявляють про необхідність накласти заборону на реалізацію продуктів харчування, включно з городиною, з двох прилеглих до АЕС «Фукусіма-1» префектур. Тут в овочах виявлено дещо підвищений рівень радіації. Жінка-фермер із однієї з цих префектур каже про свій багатий урожай шпинату: «Я переживаю, що у разі неможливості продати цей шпинат, я змушена буду викинути його як сміття, що для мене дуже сумно». Так само дещо перевищені радіаційні норми в зразках молока з цих регіонів.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано, котрий відвідав Японію після аварії на «Фукусіма-1», заявив, що з кризою там впораються. Але він визнав також необхідність збільшити роль його організації у гарантуванні ядерної безпеки на АЕС і переглянути стандарти безпеки в ядерній енергетиці світу.
Ціле місто Сендай у префектурі Міяґі практично знищене цунамі. Фото 21 березня 2011 року, через 10 днів по катастрофі

Експерти Світового банку вважають, що на ліквідацію наслідків землетрусу і цунамі в Японії піде близько 5 років і будуть необхідні витрати близько 240 мільярдів доларів. Влада Японії побоюється, що кількість жертв стихійного лиха може сягнути до 20 тисяч осіб. Понад 8 тисяч офіційно загинули вже на цей час, а близько 13 тисяч далі вважають зниклими безвісти.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG