Доступність посилання

ТОП новини

Зростання ВВП загрожує повторенням кризи?


Київ – Зростання внутрішнього валового продукту за перший квартал цього року може становити більше як 6 відсотків. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. За словами представників влади, таке зростання ВВП відбувається передовсім за рахунок збільшення виробництва важкої металургії. Реалістичним вважають такий прогноз і деякі українські експерти. Проте, на їхню думку, така тенденція є небезпечною. Українська економіка і надалі лишається орієнтованою виключно на експорт, що може призвести до повторення кризи 2008 року.

Зростання внутрішнього валового продукту в Україні за перший квартал 2011 року до 6 відсотків стане можливим за рахунок експортно орієнтованих галузей, каже Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. Йдеться, перш за все, про виробництво та експорт мінеральних добрив та чорної металургії.

«Якщо подивитися на основну галузь, виробництво чорної металургії, то нам вдалося збільшити обсяги поставок на експорт, – зазначає Лук’янов. – Зменшилося виробництво у Китаї, тому що у Австралії були сильні зливи, а саме з Австралії коксівне вугілля постачається до КНР, то там не було великого зростання у секторі чорної металургії. Ми скористалися цими можливостями».

Статистична маніпуляція?

Опозиція ж звинувачує представників влади у маніпуляції економічними показниками. За словами члена парламентського комітету з питань економічної політики, б’ютівця Ігоря Єреська, реальна цифра зростання ВВП за перший квартал цього року не може перевищити 2 відсотків.

«Такого зростання не може бути, тому що немає для цього об’єктивних причин, – переконаний Ігор Єресько. – Економіка не розвивається, вона перебуває у стагнації. Весь світ починає виходити з кризи. Але я б не казав, що це призведе до швидкого зростання нашої важкої промисловості, насамперед, металургії та поставок металу».

6% зростання ВВП можливе і небезпечне

За два місяці 2011 року українська промисловість зростала на 11 відсотків. Тож економісти не виключають, що зростання ВВП за перший квартал і справді може досягнути 6 відсотків. Проте, на думку директора економічних програм Центру імені Разумкова Василя Юрчишина, така тенденція є небезпечною.

Наразі низка важливих галузей української економіки, наприклад, сільське господарство чи будівництво, перебувають у занепаді. Йдеться лише про зростання експортно орієнтованих галузей важкої промисловості. Відтак українська економіка лишається орієнтованою на низькопродуктивні ринки, що робить її надзвичайно залежною від зовнішнього попиту, вважає Юрчишин.

«Треба дивитися на структуру економіки. Якщо вона залишається застарілою, то потрібно відразу говорити про високі ризики і про те, як їх нейтралізувати, – наголошує експерт. – Якраз у структурі економіки наразі є найбільша складність. Трансформація у країні відбувається вкрай повільно, що, за сьогоднішніх непоганих суто числових показників, означає, що дуже швидко ми можемо опинитися у ситуації 2008–2009 років».

Між тим міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання світового ВВП з 3,8% у 2010 до 3,2% у 2011 році. Таке рішення Fitch пояснює наслідками катастрофи у Японії та зростанням цін на енергоресурси у світі. Хоча, на думку декого з українських експертів, це може зіграти на руку Україні. Український експорт орієнтований на країни, які продають енергоносії, а від подорожчання нафти їхня економіка лише зростатиме.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG