Доступність посилання

ТОП новини

Дефолт в Україні малоймовірний – експерти


Київ – Україна опинилася на 6-му місці в переліку 18 країн, яким може загрожувати дефолт. Рейтинг, із якого можна зробити такий висновок, склало напередодні американське видання Business Insider, спираючись на дані таких фінансових інформаційних компаній, як Bloomberg. На думку аналітиків видання, передумови для можливого дефолту в Україні – сповільнене зростання економіки при великому обсягові зовнішнього боргу. Водночас деякі українські експерти вважають такі прогнози перебільшенням, хоча й визнають суттєві проблеми в українському фінансовому секторі.

Перелік із 18 країн, які опинилися у зоні ризику, аналітики видання Business Insider складали, виходячи з розміру зовнішнього боргу, а також фінансової та політичної стабільності в країні. Вони оцінювали, власне, нинішню ринкову вартість страхування такого боргу на п'ятирічний період, яка відображає можливий ризик дефолту за ним.

Очолила рейтинг Венесуела, де в той самий час, коли в країні зростає зовнішній борг, скорочується видобуток нафти.

Україна опинилася у першій шістці країн, яким, за версією американського видання, найближчим часом загрожує дефолт. Такий ризик аналітики мотивують одночасним зростанням зовнішнього боргу і сповільненням динаміки економічного розвитку.

Україна щороку позичає 100 мільярдів – Пинзеник

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник у коментарі для Радіо Свобода наголосив на тому, що основним ризиком для фіскального сектору України залишається значний дефіцит бюджету. Водночас він нагадує, що за минулий рік дефіцит вдалося скоротити з більш ніж 11% від ВВП до близько 8%.

«Я не думаю, що зараз ситуація більш ризикована, ніж була в 2009 році. Хоча борги наростають, але минулого року був зроблений певний крок до усунення причин для боргу, тобто дефіцит бюджету був дещо зменшений. Це не означає, що проблема знята. Але крок певний зроблений, і якщо зараз будуть продовжені певні дії, то загроза таких неприємних речей може бути зменшена», – каже Віктор Пинзеник.

На думку екс-міністра фінансів, ключовим завданням для українського уряду залишається саме зменшення дефіциту – за рахунок скорочення видатків. «Ми ніколи не будемо мати хороші показники рейтингу, маючи борг, який стрімко зростає. Проблема боргу виникла в останні 3 роки, країна раніше мала прекрасні боргові показники, і вона ніколи б не потрапила в рейтинг країн з ризиками дефолту. Причини цих ризиків – виключно в площині того, що Україна кожного року позичає 100 мільярдів гривень. За таких темпів скоро не буде чим здачу давати», – додає Віктор Пинзеник.

Дефіцит скоротять зокрема завдяки пенсійній реформі

Перебільшенням називає прогнози американського видання Business Insider і виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. У коментарі для Радіо Свобода він зазначив, що фінансова ситуація в Україні стабілізується дуже непросто, однак можна спрогнозувати, що найближчим часом уряд спрямує максимум зусиль на скорочення дефіциту.

«Скорочення дефіциту відбудеться, по-перше, за рахунок пенсійної реформи і збільшення пенсійного віку – це дасть вивільнення коштів, які витрачалися на фінансування пенсійного фонду; по-друге, за рахунок зміни тарифів на газ: їхнє збільшення має скоротити дефіцит НАК «Нафтогаз України»; по-третє, за рахунок скорочення державного апарату, і по-четверте, за рахунок вже здійсненого скорочення всіх статей видатків», – наголошує Олег Устенко.

Україна нині очікує на третій транш 15-мільярдного кредиту Міжнародного валютного фонду. Одна з вимог МВФ – скорочення дефіциту бюджету.

У держбюджеті України на 2011 рік дефіцит затверджений на рівні 3,08 відсотка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG