Доступність посилання

ТОП новини

Український корабель прибув із Лівії до Мальти


Український фрегат «Костянтин Ольшанський» почав евакуацію з Лівії українців та громадян низки інших країн, 4 квітня 2011 року
Український фрегат «Костянтин Ольшанський» почав евакуацію з Лівії українців та громадян низки інших країн, 4 квітня 2011 року

Сімферополь – Корабель українського флоту «Костянтин Ольшанський» вивіз із охопленої боями між повстанцями і прихильниками режиму Муаммара Каддафі Лівії майже дві сотні біженців, із яких 85 осіб – українські громадяни. Увечері в понеділок він покинув міжнародний порт Тріполі і взяв курс на острів Мальту. Там він збирався залишити іноземців і рушити до Севастополя.

Великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» зі 193 пасажирами, яких він взяв у Тріполі, у другій половині дня у вівторок прибув до порту Валлетта на Мальті і під вечір, за даними офіцерів штабу ВМС України, сходження на берег частини евакуйованих – близько 80 осіб – завершилося. Це громадяни півтора десятка країн світу, в тому числі 18 американців.

У вівторок посол Сполучених Штатів Америки в України Джон Теффт подякував «урядові України, а особливо екіпажеві «Ольшанського» та українським дипломатам, які займалися евакуацією, за допомогу у вивезенні американців подалі від небезпеки».

Він назвав координацію з Україною у справі евакуації «справді видатною», додавши, що «це не лише ознака міцності наших відносин, але й також приклад позитивної ролі, яку Україна відіграє на світовій арені».

Курс – на Севастополь

За уточненими даними, окрім 85 українців, на «Костянтині Ольшанському» залишається 24 громадян країн СНД, які зійдуть на берег уже в українському Севастополі. Як інформувало Радіо Свобода раніше, великий десантний корабель ВМС України «Костянтин Ольшанський» у ніч на 23 березня вирушив із Севастополя в Середземне море з метою виконання указу Президента України Віктора Януковича щодо проведення гуманітарної місії з евакуації громадян України з Лівії.

Як повідомив Радіо Свобода начальник прес-центру командування ВМС України Олег Чубук, поповнивши в порту Валлетта запаси корабля, «Костянтин Ольшанський» вирушить до Севастополя. Це може статися уже у вівторок трохи пізніше увечері, або ж зранку в середу.

А повернення корабля очікується уже з наступної неділі, але найімовірніше – у вівторок, 12 квітня. Правда, багато що залежить від термінів проходження проток між Середземним і Чорним морями, кажуть джерела у штабі ВМС України.

На борту «Костянтина Ольшанського», окрім екіпажу і біженців, перебувають лікарі військового медичного центру, дипломати з консульського відділу МЗС України, а також спецпідрозділи морської піхоти і протидиверсійних сил українського флоту зі штатною зброєю, яку поки що застосовувати не довелося.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG