Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче перезапустити і економіку в стосунках зі США


Прага – Росія сподівається на покращення економічних стосунків зі Сполученими Штатами в рамках політичного «перезавантаження». Про це у Нью-Йорку заявив віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Іванов. З приходом до влади в Америці адміністрації Барака Обами у стосунках між США то Росією почалося зближення, яке досі стосувалося переважно політичних питань.

Виступаючи в нью-йоркському дослідницькому центрі, що займається питаннями зовнішньої політики, російський урядовець Сергій Іванов заявив, що для того, щоб «цементувати» добрі стосунки між Америкою і Росією, потрібно зробити поступ в економічній сфері.

Відповідаючи на запитання аудиторії, що зібралася в Раді із закордонних відносин, російський віце-прем’єр-міністр заявив, що найбільш надійним способом забезпечити тривалий добрий поступ в американсько-російських стосунках є поглиблення економічних зв’язків. «Я переконаний, що це не безпекові питання, а саме економіка, розвиток високих технологій та інвестиції», – зауважив Сергій Іванов.

У своїй промові він заявив, що економічні стосунки між Америкою і Росією мають великий потенціал для розвитку. Минулого року взаємна торгівля сягнула лише 23,5 мільярдів доларів. А такі країни, як Фінляндія і Швеція, інвестують у російську економіку більше, ніж Сполучені Штати.

Росія хоче інвестицій у високі технології

Разом з тим Сергій Іванов відзначив, що є приклади співпраці між Росією та Америкою, які варті наслідування і поглиблення. Серед іншого, він назвав вдалий досвід співпраці американських інформаційних компаній Google та Microsoft у російському центрі високих технологій Сколково, що неподалік Москви.

Також Іванов згадав, що значна частина нового літака Boeing 787 Dreamliner була розроблена не в Чикаго, де розташована штаб-квартира компанії, а в Москві. І робила його команда молодих російських дизайнерів.

У цьому зв’язку Іванов зауважив, що Росія була б зацікавлена у співпраці в галузях космосу, інформаційних технологій, медицини, ядерної енергії та ефективності використання енергії.

Аудиторія, яка складалася з американських експертів із політології та керівників бізнесу, цікавилася головним чином, які гарантії може дати російська влада іноземним інвесторам. Також їх цікавило, наскільки серйозною є нинішня антикорупційна кампанія в Росії і чи вона не пройде непомітною так, як це відбувалося раніше.

На це Іванов відповів, що його країна зробила великий поступ у боротьбі з корупцією і що збільшилися покарання за корупцію та більше корупційних справ стали потрапляти до суду. Разом з тим Іванов визнав, що російська юридична система далека від ідеалу і потрібно докласти багато зусиль для перетворення її на дійсно ефективний бар’єр для зловживань.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG