Доступність посилання

ТОП новини

Рік після революції в Киргизстані – відчайдушні зусилля не скотитися в хаос тривають


Вшанування пам'яті загиблих під час минулорічних заворушень у Киргизстані, 7 квітня 2011 року
Вшанування пам'яті загиблих під час минулорічних заворушень у Киргизстані, 7 квітня 2011 року

Прага – Минулого року народне повстання в Киргизстані призвело до вигнання президента з країни. В результаті зміни Конституції Киргизстан став першою в Центральній Азії парламентською республікою. Але чи покращилося життя звичайних мешканців країни?

Рівно рік тому почалося повстання, яке призвело до падіння режиму президента Курманбека Бакієва, якого звинувачували в авторитаризмі та корупції. До влади прийшла опозиція на чолі з Розою Отунбаєвою, яка в результаті стала президентом, але вже не президентської, а парламентської республіки. В перебігу політичних змін не обійшлося без етнічних сутичок між киргизами та киргизькими узбеками, в результаті яких загинули сотні людей на півдні країни, поблизу узбецького кордону.

Із того часу ситуація в Киргизстані стабілізувалася, але критики нового уряду говорять, що він так і не виконав своїх обіцянок. Вони стверджують, що уряд загруз у внутрішніх чварах і далекий від побудови демократії чи боротьби з корупцією. Ця критика є вагомою з огляду на те, що країна, за визнанням економістів, перебуває на межі економічного колапсу, а соціологи говорять, що етнічні конфлікти, які призвели до кровопролиття у червні минулого року, готові спалахнути з новою силою у будь-яку мить.

Проте уряд відкидає звинувачення. Віце-прем’єр-міністр Омюрбек Бабанов говорить, що уряд встиг зробити чимало з моменту приходу до влади.

«Ми ведемо нещадну боротьбу проти хабарництва і корупції, незважаючи на постійну дискредитаційну кампанію проти уряду. В Киргизстані ще ніколи не було такої боротьби з бандитами і лідерами організованих злочинних угрупувань. Багато з них заарештовані», – зазначив віце-прем’єр.

Отунбаєва обіцяла не брати участь у виборах президента

Сподіваючись на зміни, один із політичних емігрантів Еділ Байсалов повернувся в Киргизстан, але, попрацювавши в адміністрації Рози Отунбаєвої, швидко розчарувався в новій владі. За його словами, навіть у тих галузях, якими хвалиться нова адміністрація, не спостерігається поступу. Йдеться передусім про звільнення засобів масової інформації з-під контролю та проведення вільних політичних дебатів.

«Єдине, чим вони можуть похвалитися, – це новий парламент. Але в Киргизстані і раніше була активна законодавча влада. У нас завжди були жваві дискусії та сильні опозиційні лідери. Тож цим киргизів не вразити», – зауважив Еділ Байсалов.

Однією з найпекучіших проблем Киргизстану залишається економіка. Хоча вона зросла минулого року на 5 відсотків, більшість населення залишається у злиднях. Приватизація, яку пропонує провести нова влада, була затьмарена корупційними скандалами.

Нині в політичному житті домінує підготовка до нових президентських виборів, в яких нинішня президент перехідного періоду Отунбаєва обіцяла не брати участь. Чи переживе киргизька демократія та парламентський устрій нові вибори, буде відомо вже у жовтні, після їхнього проведення.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG