Доступність посилання

ТОП новини

Україна могла б допомогти Росії у відносинах із ЄС


Київ – Керівництво України переконуватиме прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна у вигідності співпраці з Митним союзом за формулою «3+1». Для цього є необхідні аргументи, заявив Радіо Свобода перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. Україна може стати «провайдером європейської моделі налагодження стосунків Росії з ЄС», зазначає експерт.

Задекларована Президентом Віктором Януковичем формула співпраці з Митним союзом «3+1» означає, що керівництво країни не має наміру вступати до цієї економічної спільноти. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. Він повідомив, що Інститут, який, як відомо, «визначено базовою науково-дослідною установою аналітико-прогнозного супроводження діяльності Президента України», підготував аналітичну розробку, в якій «ми аргументуємо ті межі, в яких Україна може співпрацювати з Митним союзом і визначаємо ризики, ймовірні у разі долучення до Митного Союзу».

Перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло наголошує, що підготовка до візиту Путіна ведеться у межах визначених двома параметрами. «По-перше, формула «3+1» чітко декларує, що Україна не планує вступати до Митного союзу. По-друге, Україна планує розвивати вигідні стосунки з Митним союзом», – зауважив Жаліло.

Україна прагне налагодити вільну торгівлю з Митним союзом

Україна планує формувати взаємовигідні прагматичні стосунки з Митним союзом, усвідомлюючи той значний обсяг товарообігу, обсяг коопераційних та інвестиційних зв’язків, який існує у відносинах із Росією та іншими країнами Митного союзу.

Йдеться про формування відносин вільної торгівлі й Україні «конче необхідно створити новий формат відносин вже не з кожною країною окремо (Росія, Казахстан, Білорусь), а з Митним союзом як цілісною структурою», наголосив Жаліло.

За його словами, в такому форматі Україна могла б виступити «у ролі певного провайдера європейської моделі стосунків Росії з Євросоюзом», оскільки Росія неодноразово наголошувала, що її зовнішня політика містить євроспрямований вектор.

А «Казахстан і Білорусь ще більше, аніж Росія зацікавлені у побудові стосунків із Україною за формулою «3+1», де б Україна виступала у ролі певного «євроінтегратора». Це могло б допомогти пом’якшити позицію Росії у рамках Митного союзу. Це питання дипломатії й взаємних переговорів», зауважив експерт.

Президент має аргументи

Перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень повідомив, що аналітична розробка щодо Митного союзу враховує усі можливі ризики долучення до цієї економічно-політичної спільноти.

«Це насамперед ризики пов’язані з тим, що Україна має зовсім іншу структуру митних ставок, – каже Ярослав Жаліло. – У разі вступу треба було б по значній кількості товарів підвищувати митні ставки. Це серйозна проблема з СОТ, яка має цілком конкретний фінансовий вимір – це компенсації, які б треба було сплачувати. По-друге, ми маємо різні параметри промислової політики. Це було б невигідно по цілій низці параметрів українським виробникам, які по деяких позиціях захищені, а по деяких навпаки – орієнтовані на інвестиційний імпорт».

Експерт вважає, що Україна має об’єктивні обмеження щодо вступу до Митного союзу і «у Президента є усі підстави ці аргументи викласти й аргументовано довести, що Митному союзу вигідно співпрацювати з Україною у форматі 3+1».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG