Доступність посилання

ТОП новини

Форум у Празі намагається вплинути на діалог Росія – ЄС


Акція протесту «Стратегії-31» на захист свободи зібрань, Москва, 31 січня 2011 року
Акція протесту «Стратегії-31» на захист свободи зібрань, Москва, 31 січня 2011 року

Прага – Правозахисники та представники інших громадських організацій зібралися цього тижня в Празі, щоб посилити вплив громадянського суспільства на діалог між Росією та Європейським Союзом. Перед засновниками Громадянського форуму стоїть непросте завдання, адже попередні заяви Кремля про готовність до змін на ділі супроводжувалися посиленням владної вертикалі.

Поліція у Москві б’є та заарештовує учасників протесту, які наполягають на своєму праві проводити мирні зібрання. Це типовий прояв того, як насправді відбувається діалог між громадянським суспільством та владою у Росії.

Як побороти цю тенденцію, вирішують активісти з Росії та з європейських країн. Засновники Громадянського форуму Росія – ЄС обговорюють свої плани у приміщенні Міністерства закордонних справ Чехії.

Один із організаторів установчих зборів, Ростіслав Валвода з чеської громадської організації «Людина в біді», зауважує, що це зібрання особливе. «Ті з нас, хто так, чи інакше співпрацює, хотіли винести нашу співпрацю на новий рівень і залучити нові організації, – каже він. – Ми вважаємо, що якщо росіяни і європейці співпрацюватимуть більше, то можуть бути цікаві результати».

До Праги також приїхав радник президента Росії з прав людини. Михайло Федотов обережно висловлювався про потребу народів Європи і Росії краще зрозуміти один одного.

«Ми всі члени одного громадянського суспільства планети Земля, і ми всі повинні розуміти, що в нас спільні цінності, спільні погляди», – заявив голова Ради зі сприяння і розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові Росії.

Боротьбу за зміцнення громадянського суспільства Федотов порівнював із тенісним м’ячем, який може пробити бетонний мур. Якщо довго кидати м’яч, то несподівано він може і проламати стіну, так було і на початку 90-х, коли в Росії змінили законодавство про ЗМІ.

Михайло Федотов визнав серйозні проблеми громадянського суспільства у сучасній Росії, але при цьому не згадав про утиски з боку влади.

«Ще один опозиційний голос непотрібен»

Разом з тим у ветерана російського правозахисного руху Лева Пономарьова є надія, що перший форум російських і європейських громадських організацій допоможе змінити ситуацію.

«Що ми можемо тепер разом вимагати від уряду? Щоб у партнерській угоді Росія – ЄС, яка так важко готується вже впродовж багатьох років, з’явився розділ про гарантії дотримання прав людини», – каже Пономарьов.

Громадянський форум матиме значення лише тоді, коли його учасники зможуть долучитися до офіційної частини діалогу Росія – ЄС. Так вважає Єнс Зайґерт, який очолює московське представництво Фундації Генріха Белля. «Існує небезпека, що це буде ще один опозиційний голос до нинішнього російського керівництва. Це непотрібно, бо в ЄС вже є багато критичних голосів. Має існувати міст між критиками і тими, хто може говорити з росіянами», – зауважив Зайґерт.

Організатори форуму сподіваються, що ширша зустріч представників громадянського суспільства Росії та держав Євросоюзу відбудеться до початку наступного року.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG