Доступність посилання

ТОП новини

Лавринович: «Підвищення прохідного бар’єру оздоровить політикум»


Міністр юстиції Олександр Лавринович
Міністр юстиції Олександр Лавринович

Київ – «Ринок політичних партій" відійде у минуле» у разі ухвалення запропонованих змін виборчого законодавства, заявив в ефірі Радіо Свобода міністр юстиції Олександр Лавринович. Відсутність політичних блоків та підвищення прохідного бар’єру до Верховної Ради, за його словами, – не боротьба з політичними опонентами, а намагання оздоровити політикум.

Запропоновані робочою групою при Президентові України «Концептуальні позиції для підготовки проекту Закону «Про вибори народних депутатів» максимально враховують пропозиції опозиційних сил, наголосив в ефірі Радіо Свобода міністр юстиції Олександр Лавринович.

Що ж до критики положень, які стосуються заборони на участь політичних блоків у виборчому процесі, міністр заявив: «Українські реалії за 20 років показали, що блоки не доживають у початковій конфігурації навіть до наступних виборів. А суспільство потребує відповідальності тих, кого обирають – і персональної, і політичної сили».

Олександр Лавринович вважає, що «політичні сили мають самі збирати голоси і намагатися потрапити до парламенту, а лише у разі своєї перемоги думати про створення коаліції з іншими парламентськими силами».

Незадоволення певних політичних сил можливим підвищенням прохідного бар’єру міністр пояснює «природним бажанням вигравати на виборах». Однак, на думку Лавриновича, «складно зробити так, як у футболі, щоб команди і другої ліги, й вищої мали рівні можливості стати чемпіонами, враховуючи різний клас і різну любов уболівальників».

«Думаю, що неможливо написати такий закон, щоб удовольнив усі політичні сили, щоб ті, хто не має належної підтримки виборців, все ж обирався до парламенту», – сказав він.

Відмова від участі блоків у виборах та підвищення прохідного бар’єру оздоровлять політикум, вважає міністр.

Запропоновані зміни не дадуть створювати «блок імені себе»

Олександр Лавринович сподівається, що відійде у минуле так званий «ринок політичних партій», який «використовується політиками, щоб придбати собі можливість мати ще одне реєстраційне свідоцтво і створити виборчий «блок імені себе».

Запропоновані зміни, за словами міністра, усувають передумови таких зловживань і стимулюватимуть політичні партії витворювати й просувати власні ідейні платформи.

«У мене є бажання побачити, як суспільство формуватиме стабільні політичні симпатії до партій, які мають чіткі програмові позиції, послідовно пропагує їх і отримує певний рівень підтримки симпатиків цих ідей», – сказав міністр.

Можливість відкликати депутатів дестабілізує ситуацію

Міністр юстиції також заявив, що не поділяє думки про необхідність створити механізм відкликання народних депутатів. «Я не хочу мати дешевих політичних дивідендів. Я вважаю, що це дестабілізує ситуацію. Цієї норми немає у жодній європейській країні», – наголосив він.

«Наприклад, відбулися вибори, в окрузі переміг кандидат, який набрав 35% голосів. Той, хто програв, набрав 28%. Очевидно, що більшість людей цього округу не голосувала саме за цього переможця. Тому вже через місяць можна очікувати організації процедури відкликання. Ймовірність відкликання дуже висока. І ми так можемо мати щомісяця в Україні вибори, повну відсутність державного управління, непрацездатні державні органи й суспільство, яке поринає у політичний хаос і веде себе у глухий кут», – сказав Лавринович.

Міністр юстиції також додав, що ще потребує обговорення процедура формування складу виборчих комісій і підготовки членів комісій до роботи в нових умовах. Що стосується процедури «голосування удома», то поки її пропонують залишити такою ж, як у чинному законі.

Комуністи не підтримують законопроект про вибори

Фракція Компартії не голосуватиме за змішану систему виборів народних депутатів. Про це лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив сьогодні на прес-конференції, коментуючи положення презентованого проекту закону про вибори до Верховної Ради.

Коментуючи пропозиції робочої групи з розробки законопроекту щодо підвищення прохідного бар’єру для партій до 5%, Симоненко зазначив, що введення такого положення призведе до того, що мажоритарні округи будуть купуватися, а до Верховної Ради потраплять кандидати від партій, які утримують олігархи.

«Практично на мажоритарці буде «грошовий мішок», а олігархічні партії пройдуть до парламенту України за партійними списками», – сказав він. Симоненко вважає, що необхідно зменшити прохідний бар’єр для партій до 1%. На думку лідера КПУ, тоді б до парламенту пройшло «максимум 10 партій».

Лідер КПУ переконаний, що пропозиції до проекту закону спрямовані на задоволення інтересів Партії регіонів, і в разі ухвалення вони не сприятимуть розвиткові демократії в Україні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG