Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко готовий до нової експертизи, якщо Генпрокуратура обґрунтує свої сумніви


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

Київ – Колишній президент Віктор Ющенко готовий до того, щоб знову здати кров для експертизи у справі про своє отруєння. Але він зазначив, що вважає дії слідчих політично вмотивованими, й тому вимагає від Генпрокуратури правове обґрунтування того, чому результати попередньої експертизи поставлені під сумнів. За його словами, це необхідно для того, щоб у подальшому мати можливість відстоювати свої права.

Колишній Президент Віктор Ющенко заявляє, що не боїться закриття справи про своє отруєння. «Хочуть закривати справу – хай закривають. Це не найбільша погроза», – зазначив він у четвер, спілкуючись із журналістами.

Раніше перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив,
що в слідства немає достовірних даних, які б свідчили про наявність у крові Віктора Ющенка отрути. За його словами, дані двох експертиз суперечать одна одній. З огляду на це Генпрокуратура зажадала, щоб Віктор Ющенко ще раз здав кров на експертизу, а також здав пробірку з пробою, взятою шість років тому. В іншому випадку справа буде закрита.

«Першої експертизи» не було – Ющенко

Такі аргументи слідства Віктор Ющенко вважає непереконливими, адже першої експертизи, на яку посилається слідство, за словами колишнього президента, фактично не було.

«Після мого отруєння у 2004 році за вказівкою Президента порушується кримінальна справа. Призначається експертиза, яка жодного граму крові в мене не взяла, жодного фізичного матеріалу в мене не взяла, аби дати висновок, чим хвора людина. Більше того, я не пройшов жодного медичного обстеження. І за висновками тієї «експертизи» слідчі зробили висновок, що я не хворий», – зауважив колишній глава держави.

Для другої експертизи у Віктора Ющенка відібрали зразки крові, які були відправлені у три закордонні лабораторії, і всі вони підтвердили наявність у крові діоксину.

«У 2005 році Генеральна прокуратура за своєю ініціативою відібрала в мене зразки крові. Було відібрано 40 пробірок, які були розіслані у три лабораторії: до Німеччини, Великобританії та Бельгії. Всі три лабораторії підтвердили факт отруєння діоксином. За їхніми висновками, у 35–50 тисяч разів перевищений вміст діоксину», – сказав колишній Президент.

Ющенко передбачив «нє ровєн час»

При цьому Віктор Ющенко підтвердив інформацію, що в рамках міжнародної експертизи він взяв собі одну пробірку крові.

«Одну таку пробірку я попросив надати мені. На всякий випадок, бо «нє ровєн час». Хай буде це моїм матеріалом: опломбованим, опечатаним, з усіма належними підписами», – розповів він.

Ющенко наголосив, що готовий до нової експертизи, якщо слідство пояснить, чому поставлені під сумнів результати експертизи проведеної Генпрокуратурою.

«Я не заперечую і буду великим прихильником третьої експертизи, – зазначив він. – Але за умови, якщо ми офіційно засвідчимо, які правові проблеми у нас випливли щодо другої експертизи: по суті висновків або по процедурі».

Колишній президент наголосив, що він у цій справі є постраждалим і не може відповідати за дії чи бездіяльність Генпрокуратури, дотримання чи недотримання процесуальних норм.

Про справу Кучми і плани на майбутнє

За словами Віктора Ющенка, дії слідства є політично вмотивованими і в іншій кримінальній справі – порушеній проти колишнього Президента Леоніда Кучми. При цьому Ющенко спростував інформацію про те, наче свого часу давав Леонідові Кучмі гарантії безпеки.

Крім того, Віктор Ющенко прокоментував актуальні політичні процеси, зокрема, розкритикував наміри долучитися до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Він також повідомив, що зараз очолювана ним партія «Наша Україна» розробляє програму, на якій могли б об’єднатися національно-демократичні сили.

А очолюваний колишнім Президентом Інститут Віктора Ющенка, який він невдовзі презентує, буде насамперед займатися питаннями розбудови демократії в Україні.

«Під режимом, лівим чи правим, в України немає майбутнього», – заявив Віктор Ющенко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG