Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Ліги арабських країн


Саміт Ліги арабських країн

Прага, 27 березня 2001 - У вівторок у столиці Йорданії Аммані відкрилася нарада на найвищому рівні лідерів Ліги арабських держав за участю Генерального секретаря ООН Кофі Аннана. На порядку денному саміту два головні питання: ізраїльсько-палестинський конфлікт і взаємини арабських країн із Іраком.

Палестинські керівники звернулися до учасників саміту в Аммані з закликом виявити тиск на Ізраїль із метою відновлення переговорів у справі проголошення палестинської держави і з урахуванням попередніх домовленостей, досягнених під час переговорів Барака з Арафатом. Нинішній прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон відкинув попередні домовленості, заявивши, що переговори буде розпочато від нуля, і то лише за умови припинення дальших масових протестів з боку палестинців. Шарон сподівається, що помірковані арабські країни, зокрема Йорданія і Єгипет, які підписали з Ізраїлем мирні угоди, не допустять жодних екстремних кроків проти Ізраїлю з боку учасників саміту, зокрема пропозиції бойкоту, з якою виступила Сірія.

Три дні підряд перед початком саміту в Аммані Рада Безпеки ООН обговорювала проект резолюції в справі заходів для припинення дальшого насилля на палестинських територіях і, за словами Ради Безпеки, «надмірного застосування сили» з боку Ізраїлю щодо палестинців. Посол Бангладеш при ООН після консультацій із представниками Великобританії, Ірландії, Франції і Норвегії запропонував розмістити на палестинських територіях неозброєних спостерігачів ООН, які мали б узяти під захист палестинське населелння і покласти край дальшій конфронтації, яка триває вже пів року. Ізраїль виступає проти такого рішення. Ізраїльський посол при ООН Ланкрі вважає, що найліпшим шляхом до відновлення переговорів було б заохочення палестинців до припинення насильств. Тим часом саме напередодні відкриття арабського саміту в Єрусалимі здійснено черговий терористичний акт, унаслідок якого поранено кількох осіб і відповідальність за який узяла на себе екстремістська організація Ісламський джихад, а в Хевроні снайпер застрелив десятимісячну дитину, поранивши також її батька. Палестинський міністр інформації Раббо тим часом заявив в Аммані, що Ізраїль не має жодних доказів, що дитину застрелив саме палестинський снайпер.

Інше важливе питання, яке обговорять учасники саміту Ліги арабських країн, це їхні взаємини з Іраком, який вимагає від арабських лідерів засудити економічні санкції і вимагати їхнього цілковитого скасування. Деякі арабські країни виступають за скасування санкцій, проте не готові до інтенсивних заходів у цій справі. Проте Саудівська Аравія і Кувейт, які не довіряють багдадському режимові, вимагають гарантій з боку Саддама Хусейна, що в майбутньому Ірак ніколи не загрожуватиме Кувейтові. Багдад поки що таких гарантій не дав. Як повідомляють журналісти, представники Ліги вже напередодні саміту намагалися опрацювати компромісний варіант резолюції щодо Іраку, деталі якого поки що не відомі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG