Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні інвестиції в Литві – 632 долари на мешканця


Іноземні інвестиції в Литві – 632 долари на мешканця

Вільнюс, 20 квітня 2001 — За даними департаменту статистики Литви, безпосередні іноземні інвестиції в Литві на 1 січня цього року становили 2,3 млрд. доларів США. Це в середньому 632 доларів інвестицій на одного мешканця. Чотири роки тому було біля 190 доларів інвестицій на одного мешканця, а дев'ять років тому – лише трохи більше від двох доларів на мешканця. Кількість іноземних інвестицій в литовську економіку стабільно зростає щороку. Львина доля інвестицій серед повітів Литви припадає на Вільнюський і Клайпедський повіти, а на інші вісім повітів припадає значно менше від середнього показчика по Литві. Серед найбільших інвесторів з іноземних країн – це Данія (18,2% всіх інвестицій), Швеція (17,3%), США (9,8%), Німетчина (7,4%), Великобританія (6,7% всіх інвестицій).

Водночас зі зростом інвестицій помітно й зріст настроєності проти іноземних інвесторів. "Литовці більш не люблять іноземців", зветься стаття в щотижневому журналі "Вяйдас". Селяни з працівниками Маріямпольської сахарної фабрики блокували автостраду на кордоні с Польщею, протестуючи проти засилля датської компаніі "Danisco Sugar", яка володіє іншими трьома сахарними фабриками в Литві. Все населення незавдоволено з приводу дорожнечи телефонних розмов, що їх такими дорогими зробили фінська і шведська компанії, котрі мають контрольний пакет акцій "Литовського телекому". Генерального директора телекому Тапіо Парму ображають на мітингах, обзивають в пресі. Але він не скаржиться, говорить, що в Латвії і Литві набагато легше працювати ніж в рідній Фінляндії. Бо в Фінляндії є міцні профспілки, і йому нелегко довелося, коли він був одним серед осіб, відповідних за скорочування штатів.

Литовські перевізники автомобілями тепер намагаються перешкодити приходові датської судоплавної компанії "DFDS Tor Line", яка, ставши хазяїном "Литовского судоплавства", поповнила би іноземні інвестиції в Литві ще сотнею мільйонів доларів.

Також і декотрі політики все частіше висловлюються в дусі неприязні проти іноземних інвесторів. В парламенті Литви тепер є такий депутат Вітаутас Шустаускас, колишній мер міста Каунас, котрий свою політичну кар'єру збудував на ксенофобії. Шведська компанія "Vattenfall" збиралася інвестувати коло 100 мільонів доларів в каунаське теплове господарство. Інвестиція, в значній мірі в результаті ворожнечого ставлення Шустаускаса, не здійснилася. Не продали шведам "Каунаську енергію", а все одно за опалення каунасці платять більше, причому рівень послуг не став кращим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG