Доступність посилання

ТОП новини

Конференція «ЄС-Україна»: звинувачення та дивні виправдовування


Конференція «ЄС-Україна»: звинувачення та дивні виправдовування

Брюссель, 24 квітня 2001 – У вівторок в Брюсселі відбулася конференція за участю чільніх українських та європейських урядовців.

Попри всі зусилля міністра економіки України Василя Рогового переконати аудиторію у тому, що в Україні все гаразд, з боку західних політиків, зокрема колишнього представника Ради Національної безпеки США Джона Тідстрома та лондонського політолога Андрю Вілсона звучала різка критика на адресу політичного стану в Україні. Ендрю Вілсон назвав нинішню владу України «владою найвищої скорумпованості». Зокрема доповідач звернув увагу, що в Україні нинішня реальна влада знаходиться в руках олігархів – Волкова, Медведчука, Пінчука та інших. Тому британський політолог у кінці свого виступу відкрито закликав Президента Кучму звільнити крісло і підтримати Віктора Ющенка.

Досить критичним був виступ колишнього міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка.

C. Волинський: Пане Тарасюк, які ваші враження від нинішньої конференції «ЄС-Україна»?

Б. Тарасюк: Я далекий від думки, про те що саме на конференції визначається подальша доля і місце України в Європі і зміст відносин з ЄС. Все це відбувається, перш за все, в Україні і в столицях європейських країн-членів ЄС.

В тойже час не можна відкидати і формування думки працівників секретаріату Єврокомісії, членів Європарламенту, всіх тих, хто залучений до процесу розвитку стосунків з Україною. У цьому розумінні є важливість цієї конференції.

Під час засідання конференції «ЄС-Україна» британський політолог, фахівець з питань конфліктології Джеммі Шейр зазначив, що Україна дедалі більше стає залежною і економічно і політично від Росії. У відповідь на це, заступник Глави адміністрації Президента України Анатолій Орел запитав: «А чи будуть, приміром, італійські солдати відвойовувати честь України?» І сам відповів «Ні, тому ми розуміємо добре Росію, це наш найближчий сусід і тому ми дуже добре знаємо, наскильки для нас важлива Росія.»

Я поцікавився у Пана Орла для чого потрібно, щоб італійські солдати захищали Україну, невже в України не має своїх власних збройних сил і для чого потрібні російські солдати? Тут Пан Орел відповів, що в такому ключі не можна ставити запитання, інакше це призводить до рефлексів холодної війни.

Тим часом Секретар Ради Національної безпеки та оборони Євген Марчук у своєму виступі в основному зконцентрував увагу на енергетичному секторі, який нині почав оздоровлюватися.

А міністр закордонних справ Анатолій Зленко лише відмітився на початку конференції, а потім відбув на різноманітні двосторонні зустрічі, бо критику, яка звучала на адресу України могли витримати вуха не всіх українських чиновників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG