Доступність посилання

ТОП новини

Річницю Чорнобильської катастрофи відзначають за океаном


Річницю Чорнобильської катастрофи відзначають за океаном

Нью-Йорк, 27 квітня 2001 ― У Вашингтоні Білий Дім опублікував заяву президента США Джорджа Буша з нагоди 15-річниці вибуху чорнобильського атомного реактора. Там, зокрема, мовиться, що закриття останнього працюючого реактора у грудні минулого року започатковує новий етап еволюції України і перетворення її на сучасну європейську державу. Президент Буш вважає, що це епохальне рішення стало можливе завдяки рішучості українського керівництва та міжнародній допомозі Україні.

Президент зазначив, що Сполучені Штати підтримують демократію в Україні та сприятимуть здійсненню Україною політичних та економічних реформ. Джордж Буш закликав Київ продовжувати працю у цьому напрямку. Свою заяву Білий дім пов’язує не лише з Чорнобильською річницею, але і з стурбованістю на Заході у зв’язку з поразкою під час парламентського голосуванням у Києві реформістського кабінету-міністрів України на чолі з прем’єр-міністром Ющенком, якого у Вашингтоні вважають прогресивним діячем.

Організація Об’єднаних Націй звернулися до міжнародної спільноти із закликом допомогти жертвам Чорнобиля в Україні, Білорусі та Росії. Кофі Аннан, Генеральний секретар ООН заявив, що світ повинен завжди пам’ятати про Чорнобиль, з тим, щоб «допомогти жертвам катастрофи і продемонструвати, що ми не можемо залишатися байдужими до страждань людей». Треба сказати, що подібні заяви ООН робить регулярно протягом останніх п’яти років з метою зібрати необхідні кошти для компенсації втрат України внаслідок закриття ЧАЕС та для спорудження нового саркофагу навколо четвертого реактора, який вибухнув 26 квітня 1986 року.

Кензо Ошима, заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних справ заявив: «Попри те, що мільйони доларів було обіцяно надати Україні для будівництва нового і надійнішого саркофагу, порівняно мало було зроблено міжнародною співдружністю для безпосередньої допомоги населенню, яке потерпає внаслідок катастрофи».

За підрахунками ООН близько 5 мільйонів осіб потерпіло від чорнобильської радіації, шкода завдана аварією оцінюється приблизно у 7 мільярдів доларів. «Статистика Чорнобильської катастрофи шокуюча, - сказав К.Ошима. – 3 мільйони дітей потребують медичної допомоги, серед них 11 тисяч хворіють на рак щитовидної залози».

Україна досі не отримала грошей, обіцяних світовою спільнотою для компенсації втрат електроенергії від закриття Чорнобильської атомної електростанції. Причину вбачають у тому, що міжнародні організації ставлять допомогу в залежність від низки умов, зокрема, у зв’язку з побоюваннями щодо використання цих коштів Києвом не за призначенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG