Доступність посилання

ТОП новини

Зростає напруженiсть у Македонiї пiсля вбивства албанськими екстремiстами минулої суботи восьми й поранення семи полiцейських


Зростає напруженiсть у Македонiї пiсля вбивства албанськими екстремiстами минулої суботи восьми й поранення семи полiцейських. Оглядачi передбачають, що етнiчнi албанцi планують розпочати протягом травня широкий наступ

Бєлград, 30 квiтня – Македонська громадскiсть приголомшена масакром неподалiк Тетова. Пiсля обстрiлу мiнометами бойовики знущалися над мертвими тiлами, пише македонська преса. В мiстi запроваджено комендантську годину, вздовж кордону з Косовом розташовано додатковi пiдроздiли Збройних сил i спецполiцiї. Уряд Македонiї звернувся до миротворчих сил у Косовi з вимогою посилити контроль кордону, оскiльки бази екстремiстiв ймовiрно знаходяться на територiї цього краю. Президент Борис Трайковський перед виїздом до Вашингтона, де вимагатиме пiдтримку США для полiтичного врегулювання конфлiкту, видав Збройним силам наказ пiдготувати план чистки терену вiд бойовикiв так званої Нацiональної визвольної армiї.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Македонiї Доста Димовська повiдомила журналiстам, що полiцiя володiє iнформацiями згiдно з якими терористи планують новi акцiї. Вона сказала що немає сумнiву в тому, що бойовики на територiю країни прибувають з Косова. Один з лiдерiв албанських повстанцiв, певний командувач Соколi, заявив закордонним журналiстам, що Нацiональна визвольна армiя готова мобiлiзувати найближчим часом три бригади, тобто 18 тисяч бiйцiв. Iнший представник етнiчних албанцiв попередив, що нових конфлiктiв не буде у разi якщо влада погодиться з вимогами албанцiв. За його словами, вони вимагають амнiстувати усiх, хто брав участь у бойових дiях та залучити до переговорiв представникiв повстанцiв.

До бойовикiв прилучився i депутат у македонському парламентi Хiснi Шачiрi. Вiн погрозив, що етнiчнi албанцi в майбутньому “замiсть слiв застосовуватимуть кулi”. Шачiрi сказав, що повстанськi пiдроздiли сформовано в усiх мiсцевостях, де живуть албанцi.

Державне телебачення Македонiї тим часом припинило транслювати албанськомовнi передачi. У офiцiйному повiдомленнi наводиться, що в цих передачах проводжено антимакедонську пропаганду.

Ситуацiя в Македонiї драматично ускладнюється. Країна на порозi вiйни. Небезпека загрожує цiлому регiону, насамперед Косову та пiвденнiй Сербiї. Це традицiя i трагедiя Балкан: як гори зазеленiють, починає кривавий травень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG