Доступність посилання

ТОП новини

14 травня в українській столиці відкрився третій Всесвітній конгрес російської преси


14 травня в українській столиці відкрився третій Всесвітній конгрес російської преси

Київ, 15 травня 2001 - 14 травня в українській столиці відкрився третій Всесвітній конгрес російської преси, у якому беруть участь близько трьохсот представників засобів масової інформації із понад вісімдесяти країн світу.

За словами голови оргкомітету Конгресу, народного депутата Андрія Деркача, майже рік українські учасники асоціації переконували своїх колег провести третій конгрес саме у Києві. Як він вважає, це є корисним перш за все для формування образу України на зовнішній арені. До того ж, за словами Деркача, присутність української держави, яка за кількістю російськомовного населення поступається лише Росії, у російському культурному процесі є незначною.

Один із засновників Всесвітньої асоціації російської преси, керівник видавничого дому “Столичние новости” Володимир Кацман каже, що не слід політизувати проведення конгресу саме у Києві. За його словами, це перш за все зібрання професіоналів, кожен із яких захищає власні національні інтереси.

Володимир Кацман продовжує:

“Однозначно наша позиція – це відстоювання українських інтересів, навіть в тих неполітичних умовах, в яких ідуть дискусії. А дискусії скоріше носять професійний характер, обговорюються питання професійного толку, але ми торкаємось питань і міжнародних відносин, бо віз цього не можна обійтися”.

У заступника голови Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Віталія Абліцова Третій конгрес російської преси викликав дещо суперечливі враження.

Говорить Віталій Абліцов:

“Там дуже обмежена кількість журналістів, якась така атмосфера зібрання дуже вузького кола, хоча досить високого рівня. Там і заступник голови уряду Російської федерації Валентина Матвієнко і прозвучало вітання від президента України. Але казати, що цей форум має за мету дійсно розв”язувати наші проблеми, у мене не склалося.”

Загалом же Володимир Кацман проблему російськомовної преси в Україні вважає дещо гіперболізованою:

“Я думаю, що є певна проблема, але, з іншого боку, я не думаю, що існує якась загроза для російськомовних видань в Україні. Я очолюю, принаймні, п”ять російськомовних видань в нашому видавничому домі, і жодного разу ми не стикалися з проблемами, пов’язаними з друкуванням, чи іншими економічними проблемами”.

А Віталій Абліцов каже, що проблеми з російськомовною пресою в Україні все ж таки існують.

Віталій Абліцов:

“Насправді у нас 80% російськомовної друкованої преси і 20% тільки україномовної - і все за рахунок незаконного ввезення на територію України російськомовної преси. Про це, до речі, йшлося в перебігу конгресу.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG