Доступність посилання

ТОП новини

ЄС запроваджує тютюнову антирекламу


ЄС запроваджує тютюнову антирекламу

Прага, 15 травня 2001 — Часи яскравих цигаркових пакунків, що обіцянками «низького вмісту смол» чи своєї «легкості» приваблюють усе нові жертви, в Європі минають: найближчим часом замість заспокійливих написів «легкі» чи «м’які» на європейських цигарках можуть з’явитися не менш яскраві фотознімки огидних хворих зубів, легень із раковими пухлинами чи розітненого мозку після інсульту. Таку можливість передбачає, серед іншого, нове законодавство Європейського Союзу, спрямоване та те, щоби донести до споживача всю небезпеку паління тютюну.

Вівторкове схвалення в Європейському парламенті було останньою формальністю на шляху директиви ЄС, яка тепер має стати частиною законодавства кожної країни – члена Євросоюзу. До вересня 2002 року кожен пакунок цигарок у Європі матиме добре помітне попередження розміром принаймні в 30 відсотків площі його переднього боку: «Паління вбиває» або ж «Паління серйозно шкодить вам та іншим навколо». Задній бік пакунка віддасть попередженню не менш як 40 відсотків: «Захищайте дітей — не змушуйте їх дихати вашим димом», «Паління призводить до смертельних захворювань легенів» чи то «Паління може зашкодити кровообігові й призвести до імпотенції».

Кожна країна зможе вибрати лише одне: чи не друкувати в ній на цигаркових пакунках ще й кольорові знімки наслідків паління для здоров’я.

І не буде більше цигарок на кшталт «Марлборо Лайтс» чи «Майлд Севен»: такі слова, як «легкі», «м’які» чи «з низьким вмістом смол», що ніби зменшують небезпеку в очах споживача, буде заборонено.

Від 2004 року встановлено й обмеження на міцність цигарок у Євросоюзі: вони зможуть містити щонайбільш 1 міліграм нікотину, 10 міліграмів смол і 10 міліграмів одноокису вуглецю. А з 2007 року ті самі обмеження стосуватимуться й цигарок, вироблених у ЄС на експорт.

Тютюнова промисловість занепокоєна: обмеження міцності, зокрема, вчинить руйнівний вплив на європейський експорт цигарок до Азії, Африки чи Австралії, де курці звикли до міцного тютюну, і спричинить втрату 8 тисяч робочих місць, попереджає представник Британської асоціяції виробників тютюну, яка об’єднує низку найбільших компаній. А попередження великим шрифтом чи й пропоновані фотографії (які, додамо, вже вживаються в Канаді) виробники вважають за несмак і зайвину.

Але борці з тютюном святкують: по десятиліттях «обману й дезінформації з боку тютюнової промисловості» до споживача нарешті дійде правда про справжню ціну паління, вважають вони, і нове законодавство назавжди змінить ставлення до паління.

Як повідомив Комісар ЄС із охорони здоров’я Дейвид Бирн, щороку від хвороб, пов’язаних із палінням тютюну, в Євросоюзі помирає понад півмільйона людей — по людині щохвилини.

Європейський Союз тим часом міцно взявся за те, щоби зменшити смертність від паління: в процесі розгляду перебуває ще кілька обмежень, серед них пропозиція запровадити мінімальний рівень податку на тютюнові вироби чи нова спроба обмежити їхню рекламу та спонсорство з боку тютюнових компаній. За словами Бирна, це допоможе скоротити кількість курців у ЄС від третини до 20 відсотків.

Всесвітня організація охорони здоров’я стоїть на таких самих позиціях: схожі рекомендації, як ухвалив Євросоюз, вона пропонує урядам в усьому світі — адже на земній кулі внаслідок паління гине щороку 4 мільйони людей, і з нинішніми темпами до 2030 року це число може зрости до 10 мільйонів. Ця організація тим часом без успіху веде переговори про укладення всесвітньої угоди про громадське здоров’я — але останній крок Євросоюзу може наблизити цю мету.

Як заявляє генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Ґру Харлем Брундтланд, «цигарка — це евфемізм для хитро змайстрованого виробу, який подає якраз таку кількість нікотину, щоби прив’язати до себе споживача надовічно — перш ніж його чи її вбити».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG