Доступність посилання

ТОП новини

Росія вже не є пріоритетним напрямком американської зовнішньої політики


Росія вже не є пріоритетним напрямком американської зовнішньої політики

Прага, 29 травня 2001 ― Державний департамент Сполучених Штатів закрив окремий відділ, що займався питаннями Росії і колишніх радянських республік. Віднині цими проблемами опікуватиметься європейське бюро Держдепу. Його очолюватиме Елизабет Джонс. У зв’язку з такою реорганізацією оглядачі прогнозують, що взаємини з Росією відсуваються Америкою на задній план.

Новостворене у Державному департаменті Бюро з європейських справ займатиметься взаєминами з державами Євроазійського регіону – від Ісландії до Далекого Сходу Росії, від Європейської Півночі до Середньої Азії, від Середземномор’я до Кавказу.

Експерт з американсько-російських взаємин, голова Вашингтонського аналітичного центру “Ніксон” Дімітрі Саймс (Dimitri Simes) вважає таку реорганізацію цілком логічним стратегічним кроком. “Росія вже не є наддержавою. Власне, Радянський Союз був наддержавою лише тому, що мав військову міць. Зараз Росія немає цього потенціалу, Холодна війна скінчилася – і тому Росія повинна відігравати меншу роль в американській політиці”.

Дімітрі Саймс переконаний, що взаємини з Китаєм – на сьогодні найважливіші для Америки. “Якщо розмірковувати над геополітичими інтересами, можливістю воєнного конфлікту, то тут американсько-китайські відносини висуваються на перший план. Проблема росіян у тому, що вони перестали бути ворогами США, але так і не стали справжніми партнерами.”

Виступаючи у Сенаті завідувач Бюро з європейських справ Держдепу Елизабет Джонс сказала, що зараз США більше зацікавлені підтримувати відносини із реформованими європейськими структурами – розширеним НАТО та Євросоюзом, а вже потім з Росією, Україною, Кавказьким регіоном і Середньою Азією. Вона наголосила, що найкращою наукою 20 століття є те, що тепер країни Північної Америки та Євроазійського регіону мають спільну долю. Якщо у Європі мир, і Америці безпечніше. Якщо такі держави, як Росія або Україна трансформуються у стабільні демократичні суспільства, і Європі і Америці добре. Якщо Європа процвітає, процвітають і Сполучені Штати”.

Попри реорганізацію Державного департаменту, спрямовану на применшення значення Росії, оглядачі спостерігають потепління до Кремля з боку Адміністрації Буша. Аналітик іншого Вашингтонського інституту стратегічних досліджень “Като” (Cato) Тед Карпентер (Ted Carpenter) в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що останнім часом тон Білого Дому став більш дружнім. “Я описав би нинішні взамини між США і Росією, як експертиментальні і вичікувальні з обох сторін. Нова Адміністрація США стартувала словами самого президента про те, що Росія не ворог, але залишається потенційною загрозою. Я гадаю, більшість росіян не бачать в цьому різниці.”

Що має на увазі президент Буш, і чого він очікує від Росії побачимо вже насутпного місяця. 16 червня Джордж Буш і Володимир Путін зустрінуться вперше у столиці Словенії Любляні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG