Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі завершилось засідання спільної комісії Україна - НАТО


У Брюсселі завершилось засідання спільної комісії Україна - НАТО

Брюссель, 7 червня 2001 - Сторони оцінили розвиток взаємин між альянсом і Україною, як таку що розвивається без збоїв за спланованим графіком. Програми і плани співробітництва виконуються обома сторонами вчасно.

А почнемо з того, що засідання Комісії Україна - НАТО опинилось на межі зриву. З невідомо яких причин український міноборонівський літак в якому знаходилась українська делегація на чолі з Генералом Кузьмуком приземлилась не в Брюсселі, а у Франкфурті. Брюсель літак не приймав і лише завдяки прямому втручанню міністра Німеччини Рудольфа Шарпінга українска делегація добралась до брюссельської штаб-квартири НАТО.

Зустрічаючись з журналістами Генеральний Секретар НАТО та міністр оборони України генерал Кузьмук не відхиляючись від вже роками завчених, як молитва «Отче наш» промов, вчергове заявили, що Україна відіграє важливу стратегічну роль для безпеки Європи, генсек Робертсон зазначив, що НАТО підтримує незалежну, демократичну і стабільну Україну і що сторони у своїх взаєминах досягли плідних результатів і вийшли на новий якісний рівень. Джордж Робертсон подякував Україні за участь українських миротворців у врегулюванні конфліктів на Балканах, зазначив, що НАТО сподівається на те, що Україна не відступить від шляху економічних і демократичних перетворень. Генерал Кузьмук у свою чергу наголосив на позитивній ролі НАТО у здійсненні реформ збройних сил України, згадав про успішну діяльність Польсько -Українського батальону, який, доречі, є унікальним явищем в практиці НАТО. Адже оскільки Польща є членом Альянсу, то Польсько -Український батальон можна сміливо назвати Українсько - НАТОвським.

Оскільки протягом першого дня міністерських засідань НАТО в Брюсселі головна тема була присвячена представленню міністром оборони Сполучених Штатів Америки Доналдом Рамсфелдом детальної програми вдосконалення і запровадження в практику системи американської протиракетної оборони, цікаво було довідатись ставлення до цієї системи Генерала Кузьмука і в якій стадії і на якому рівні нині знаходяться американсько -українські консультації на цю тему, адже Україна одна із перших держав, яка ратифікувала договір про не застосування протиракетної оборони - скорочено «договір про ПРО», і Україна не повинна стояти осторонь цього питання . На це Генерал Кузьмук відповів: «А Україна і не стоіть осторонь цього питання. Вона сьогодні продовжує формулювати свою позицію. Доречі, в Києві міністр оборони США пан Рамсфелд мав розмову з президентом України. Президент України призначив експертів з цього питання, які сьогодні активно працюють».

На запитання журналістів як посуваються реформи збройних сил в Україні, Джордж Робертсон зауважив, що процес трансформаціії збройних сил завжди нелегкий, але він не унікальний. Через цей процес пройшло багато країн, в тому числі і країни НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG