Доступність посилання

ТОП новини

Реформи в російській армії


Реформи в російській армії

Прага, 2 липня 2001 – Міністр оборони Росії Іванов закликав до негайних реформ у російськй армії. У зв’язку з цим західні фахівці наголошують на фінансові труднощі, неефективність і масовий відхід російських офіцерів з армії з огляду на низькі ставки. Скорочення кількості армії наполовину, як вважає Іванов, дасть можливість вивільнити кошти для якісного озброєння і підвищення зарплат офіцерів. Тим часом союз НАТО мав би допомогти у здійсненні програми адаптації колишніх офіцерів у цивільному житті.

Протягом перших п’яти місяців цього року, як повідомляє кореспондент інформаційного агентства Ройтерс, посилаючись на заяву Іванова, армію залишили 20 тисяч офіцерів. 70 тисяч інших підуть у відставку до кінця цього року. Більшість цих людей відходять у зв’язку з низкими місячними ставками, які не дають можливості утримувати родину і провадити нормальне соціальне життя. Багато молодих офіцерів, за словами цитованого агеннтством генерал-лейтенанта Рєзніка, живуть нижче офіційної межі бідності і змушені додатково приробляти поза службою. Багато з них працюють таксистами, ремонтниками або беруться за будь-яку іншу випадкову працю. Ройтерс наводить також слова 29-річного капітана російських повітряних сил, який проходить курси англійської мови і готується до праці в іноземній фірмі в Росії. За його словами, він залишає армію виключно з фінансових міркувань, не маючи коштів для нормального життя. Далі Ройтерс наводить місячну ставку молодшого офіцерського складу, яка часто становить 1500 рублів, тобто приблизно 50 доларів. Навіть полковники отримують по 3 тисячі рублів у місяць, що становить всього 1200 доларів у рік. Для порівняння Ройтерс наводить річну зарплату полковника британської армії, яка становить 65 з половиною тисяч фунтів, або близько 92-х тисяч доларів.

Далі московський кореспондент агентства Ройтерс наводить слова представника НАТО, який бере участь у програмі допомоги Росії в адаптації відставних військових у цивільному житті. За його словами, ідеться про величезну кількість колишніх військових, які, ставши безробітними, можуть створити серйозні проблеми у будь-якій країні. Росія у цьому вже переконалася після розвалу СРСР, а також після виведення російських військ зі Східної Німеччини, коли тисячі людей опинилися без праці і житла.

У рамках реформ російську армію протягом наступних п’яти років залишить принаймні 600 тисяч із трьох мільйонів військовослужбовців. Нині, у період після холодної війни Росія не може собі дозволити утримувати армію на попередньому рівні. Війна в Чечні продемонструвала неефективність і брак належної підготовки цієї армії. Часто молодші офіцери займаються обов’язками, які у західних арміях виконує сержантський склад. Однак, найсерйознішим аргументом за проведення реформ є фінансові проблеми у зв’язку з величезною чисельністю російської армії. 70 відсотків військового бюджету іде на утримання особового складу, тобто на зарплати і продовольство. Для порівняння Ройтерс наводить цю цифру у Великобританії, яка становить 28 відсотків.

Як сподівається міністр оборони Іванов (і з цією думкою погоджуються також західні фахівці), реформи, передусім скорочення російської армії дасть моживість заощадити кошти для якіснішого озброєння, кращої підготовки і вищих зарплат військовослужбовців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG