Доступність посилання

ТОП новини

Ринок мобільних телефонів у Європі - проблеми неврегульованості тарифів розв’язує Єврокомісія


Ринок мобільних телефонів у Європі - проблеми неврегульованості тарифів розв’язує Єврокомісія

Брюссель, 12 червня 2001 - Ще кілька років тому кишенькові мобільні телефони вважались розкішшю. Нині ж ледве не кожен підліток в Європі користується цим пристроєм. У великій мірі саме за рахунок розвитку мобільної телефонної промисловості економіка Європи одержала суттєву підтримку. Однак нерврегульованість тарифів почала породжувати проблеми, розв’язати які взялася Європейська Комісія.

У розвитку мобільного телефонного сервісу країни Європейського Союзу досить суттєво випередили і Сполучені Штати Америки і Японію. Приміром з мобільником придбаним і активованим в європейській телефонній компанії ви можете подорожувати по цілому світі і бути на зв’язку, чи то в Америці, чи то в Африці, чи в Японії. Натомість власники мобільних телефонів , які обслуговуються американськими телефонними операторами в Європі своїми мобільними апаратами скористатись не можуть. У США та Японії інші технології зв’язку.

Але за останні кілька років європейський ринок мобільного зв’язку став настільки тісним, що правила його користування вийшли з під контролю всюдисущої Європейської Комісії, в обов’язки якої входить стежити за дотриманням правил вільної конкуренції. І Єврокомісія почала діяти .

11 липня в центральних офісах провідних телекомунікаційних компаній Німеччини та Великобританії зненацька з’явились ревізори Європейської Комісії у супроводі місцевих правоохоронців.

Проти п’яти британських та чотирьох німецьких провідних телефонних компаній розпочалась аудиторська перевірка. Перший факт порушення правил мобільного телекомукаційного зв’язку - це подвійне зняття оплати за телефонні розмови. Тобто якщо подорожуючий з Франції, чи Бельгії тимчасово перебуває в Німеччині і одержує вхідні дзвінки, то згідно з загальними правилами мобільнного сервісу в ЄС, за отримані дзвінки і переговори він не повинен платити, проте в Німеччині та Великобританії за такі розмови виставляють рахунки. Причому ці рахунки досить дорогі. Натомість якщо користувач німецької телефонної компанії одержує дзвінки в Бельгії, бельгійські телефонні компанії рахунків не виставляють. Виявлені порушення можуть обернутися для британських та німецьких телепідприємств великими штрафами.

Аби подібні випадки не повторювалися, - заявив у Брюсселі комісар Єврокомісії у справах телекомунікації Маріо Монті, - усім телекомунікаційним компаніям розіслані відповідні документи під якими повинні підписатися їх керівники. І тепер у випадку порушення правил, компанії нестимуть судову відповідальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG