Доступність посилання

ТОП новини

Популярність україномовної музики в Росії є феноменом останніх декількох років


Популярність україномовної музики в Росії є феноменом останніх декількох років

Київ, 2 серпня 2001 - Популярність україномовної музики в Росії є феноменом останніх декількох років. Один російський музичний оглядач якось під час ТБ-шоу роздратовано вигукнув: “Української мови вже занадто багато на нашій сцені. Мені набридло – я нічого не розумію”. Очевидно, його точку зору не поділяють сотні тисяч росіян, які ходять на концерти українських виконавців та купують їхні альбоми.

Як сталося, що від простої моди на “гарних хлопців з України” (як колись рекламували гурт “Океан Ельзи” у Москві), україномовна музика вибила собі законне місце на ринку Росії?

Я особисто не раз була присутня на концертах у Москві гуртів “ВВ” та “Океану Ельзи”. І назавжди запам’ятала картинку: сотні молодих росіян примруживши очі, під сценою співали “Відпусти, бо не можу більше йти...” А якщо хтось зголошував своє знання української мови – вони молитовно просили його перекласти бодай декілька рядків з приспіву. Ось там і можна знімати рекламний ролик “Вчи державну мову”.

Невже це лише мода? Чи українські виконавці – це лише екзотика на російських теренах? Як сприймають українців в Росії? Як вважає керівник відділу зв’язків з громадськістю компанії звукозапису “Нова Рекордз” Віталій Бардецький, це вияв певного “музичного українофільства”.

Лідер відомого українського гурту “Океан Ельзи” В’ячеслав Вакарчук не погоджується із точкою зору, що російське українофільство щодо музики – є лише даниною моді. На його думку, підсвідомо Росія намагається відкрити для себе Україну, у тому числі й Україну музичну. Адже сучасна українська музика має свій особливий “смак” і якість.

Співачка Марія Бурмака корені інтересу Росії до українських музичних проектів теж вбачає у якості останньої.

Однак слід зауважити, що з площини емоцій, любові, моди сотень і сотень російських слухачів, україномовна музика перейшла до площини, власне, бізнесу. І українські виконавці їдуть до Росії не для того, щоб бути етнічним орнаментом збірних концертів. Вони дійсно прийшли на російський ринок. Сольними концертами та аудіо продукцією. І більше того. Досвід останнього часу показує, що чимало компаній звукозапису Росії не збирається пасивно очікувати талановитих виконавців з країн СНД. Шоу-бізнес Росії зрозумів, що з українськими музикантами можна робити успішний бізнес. Наприклад, не встиг вийти у світ останній альбом Марії Бурмаки, як вже на неї вийшла російська рекордингова компанія з пропозицією видання альбому в Росії, і відповідної там розкрутки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG