Доступність посилання

ТОП новини

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца у четвер вечiр звернувся до громадян, попереджаючи про небезпеку яка загрожує країнi вiд органiзованої злочинностi


Президент Югославiї Воїслав Коштунiца у четвер вечiр звернувся до громадян, попереджаючи про небезпеку яка загрожує країнi вiд органiзованої злочинностi

Бєлград, 10 серпня 2001 – Приводом до його звернення стало вбивство колишнього працiвника Служби безпеки.

Глава держави перервав вiдпустку, щоби звернутися до громадян по телебаченню. Вiн попередив, що країнi загрожує органiзована злочиннiсть та, що вiдповiднi органи не вживають необхiдних заходiв для призупинення кримiнальної дiяльностi. Коштунiца пiдтвердив, що його спiвробiтники минулого тижня прийняли Момира Гавриловича, колишнього працiвника Служби безпеки, якого невiдомi вбили кiлька годин пiсля цiєї розмови. Бєлградська преса пише, що згаданий Гаврилович вручив спiвробiтникам президента документи, якi свiдчать про зв’язки певних високопоставлених урядовцiв з органiзованою злочиннiстю. Воїслав Коштунiца драматичним тоном сказав: “Ми не смiємо заплющувати очi перед злочиннiстю та усе приписувати колишньому режимовi. Кiлькiсть нез’ясованих вбивств та викрадень таким чином не скоротимо. Навпаки, маємо щораз бiльше нових випадкiв. Держава мусить цьому явищу перекрити шлях якщо хоче пережити”.

Ранiше у четвер заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Жарко Корач i мiнiстр юстицiї Владан Батич провели надзвичайну конференцiю для преси, на якiй спростували повiдомлення про причетнiсть окремих урядовцiв до органiзованої злочинностi й звинуватили пресу в розповсюджуваннi сенсацiй. Проте, президент Коштунiца пiдтримав пресу й зазначив, що вона в цьому випадку вiдiграла значну роль. Глава держави сказав, що Момир Гаврилович ранiше кiлька разiв перебував у його кабiнетi, звертаючи увагу на масштби корупцiї й органiзованої злочинностi та вплив окремих кланiв на економiку країни. Момир Гаврилович, якого лiквiдовано 3 серпня, до 1999 року був начальником вiддiлу у Службi безпеки. Службу покинув з власним бажанням й вiд того часу займався приватним бiзнесом. У жовтнi минулого року, як пише преса, вiн був посередником мiж опозицiєю й силовими структурами й переконував своїх колишнiх колег не застосовувати силу проти демонстрантiв.

Чи колишнього працiвника Служби безпеки справдi лiквiдовано через те, що главi держави розкрив подробицi про таємнi зв’язки урядовцiв з мафiєю? Неможливо з певнiстю вiдповiсти на це запитання. Можна лише нагадати, що полiтична полiцiя була основною опорою режиму Слободна Мiлошевича. Бiльшiсть її керiвникiв уже кiлька мiсяцiв за ґратами. Урядовцi неодноразово заявляли, що Службу безпеки докладно реорганiзовано та що вона наразi служить не владi, а державним iнтересам. Проте, досi не виявлено вбивць журналiста Славка Чурувiї та викрадачiв колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича. Не з’ясовано ще низку вбивств.

Коштунiца має пiдстави для стурбованостi. Важко сказати чи стурбовний i його опонент у боротьбi за владу Зоран Джiнджич, який перебуває з неофiцiйним вiзитом у Сполучених Штатах. Саме Джiнджич сформував владу в якiй, нiбито, є люди пов’язанi з органiзованою злочиннiстю. Перед виїздом до США вiн заборонив мiнiстрам йти у вiдпустку, бо ситуацiя у Сербiї дуже складна. Наразi перервав вiдпустку i глава держави. Iдеться, ймовiрно, не лише про одне вбивство, а про якусь бiльшу гру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG