Доступність посилання

ТОП новини

Македонія. Конференція ООН проти расизму


Македонія. Конференція ООН проти расизму

Прага, 29 серпня 2001 – Західна преса далі коментує розвиток подій у Македонії, де миротворці НАТО розпочали збирати від албанських бойовиків зброю. Оглядачі порушують також тему Конференції ООН проти расизму, яка розпочнеться цієї п’ятниці в південноафриканському місті Дурбані, та інші міжнародні проблеми.

Газета «Чікаґо тріб’юн» містить коментар Вільяма Фафа, який уважає, що тепер мир у Македонії залежатиме від етнічних албанців, а точніше від того, чи вони усвідомлять, коли зупинитися, після того, як вони домоглися своєї мети, тобто права на школи і вищі навчальні заклади албанською мовою, ширшої присутності албанців в уряді й поліції, ставши політичною силою в Македонії. Коротко кажучи, за посередництвом угоди, ратифікованої союзом НАТО і європейською спільнотою, албанці дістали те, чого домагалися. Тепер албанські бойовики, зазначає автор, повинні зрозуміти, що надійшов час зупинитися.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті на цю ж тему пише, що збирання зброї від албанських бойовиків мало би послужити екзаменом доброї волі і заохотити македонський парламент до затвердження конституційних змін для прирівняння албанців у правах із македонцями. Найбільший ризик для союзу НАТО газета вбачає, однак, у тому, що значна частина слов’янського населення країни і македонський уряд почуваються зрадженими. Під час удару по Югославії і воєнних операцій у краї Косово 1999 року Македонія відмежувалася від Сербії і підтримала союз НАТО. За це вони (тобто македонці) очікували взаємної підтримки. Замість цього їх змушено підписати мирну угоду, яка передбачає переваги для етнічних албанців.

«Файненшл таймс» додає, що, згідно з планами НАТО, албанські бойовики мали би протягом місяця здати 3300 одиниць ручної зброї, що викликало підозри серед слов’янського населення. Щоб уникнути гіршого, як зазначає на закінчення газета, західні лідери мали би поставитися до нинішньої операції в Македонії зі всією серйозністю і після місяця продовжити місію миротворчих сил.

Оглядачі широко коментують також близькосхідний конфлікт і Конференцію ООН проти расизму, яка розпочинається в Південно-Африканській Республіці у п’ятницю. Газета «Інтернешанел геральд тріб’юн» містить коментар Дейвіда Гарріса з Єврейського комітету Америки, який гостро критикує організаторів Конференції ООН у Дурбані за упередженість, тобто за те, що вони погодилися в прикінцевому документі цього форуму назвати єдину з країн світу – Ізраїль – у зв’язку з палестинською проблемою і поставити на обговорення арабську пропозицію про прирівняння сіонізму до расизму. Палестинську проблему автор називає суто політичною.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить відгук Хусейна Ібіша з Американсько-арабського антидискримінаційного комітету. Автор називає політику Ізраїлю на палестинських територіях расистською, бо дискримінація палестинців базується на їхньому етнічному походженні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG