Доступність посилання

ТОП новини

У Македонiї продовжуються палкi дебати про нещодавно укладену мирну угоду та внесення змiн до Конституцiї


У Македонiї продовжуються палкi дебати про нещодавно укладену мирну угоду та внесення змiн до Конституцiї

Бєлград, 3 вересня – Протягом вихiдних представники мiжнародного спiвтовариства провели зустрiчi з чiльними урядовцями, запевняючи їх не вiдхиляти запропонованi документи для мирного врегулювання конфлiкту.

Хто краще розумiє Македонiю та її проблеми? Її урядовцi чи iноземцi, якi намагаються сприяти мирному врегулюванню кризи? Цi запитання постають у всiх розмовах про конфлiкт, який триває вже пiвроку. Протягом вихiдних захiднi посередники Франсоа Леотар та Джеймс Пердью розмовляли з президентом Борисом Трайковським, головою парламенту Стояном Андовим та iншими урядовцями, вимагаючи вiд них продовження сесiї парламенту. Маючи на увазi настрої бiльшостi слов’янських депутатiв, Андов вiд спiврозмовникiв вимагав гарантiї, що миротворчi сили створять умови для повернення бiженцiв в свої оселi. Нагадаємо, що парламентську сесiю, яка розпочалася у п’ятницю, в суботу не продовжено саме тому, що албанськi повстанцi вiдмовилися припинити блокаду шляхiв в околицях Тетова.

За неофiцiйними повiдомленнями, захiднi посередники навiть погрожували, що миротворчi сили НАТО покинуть Македонiю у разi вiдхилення парламентом мирної угоди. Телемережа А1 у недiлю оприлюднила подробицi про бурхливу розмову – точнiше, гостру сварку – генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона з прем’єр-мiнiстром Любчом Георгiєвським та мiнiстром полiцiї Любе Бошковським. Македонцi, нiбито, звинуватили Захiд в тому, що шантажує владу у Скоп’є й амнiстує терористiв. Робертсон у вiдповiдь на це сказав, що влада утворює парамiлiтарнi угруповання для боротьби проти етнiчних албанцiв. Роздратований Бошковський, передає телемережа, завершив розмову вигуком, що керiвникiв НАТО треба судити в Гаазi. Подiбнi матерiали подає й щоденна газета “Дневник”, також близька до прем’єр-мiнiстра та тих кiл, якi виступають за рiшуче застосування сили проти албанських повстанцiв. Радикальну фракцiю в македонському урядi зокрема пiдтримує дiаспора, а в самiй країнi – кiлька десяткiв тисяч бiженцiв.

Представники НАТО тимчасом повiдомили, що албанськi повстанцi досi здали 2 100 одиниць зброї. Повстанськi командувачi Соколi та Месушi в недiлю попередили, що роззброєння буде припинено якщо парламент зволiкатиме з обговорюванням конституцiйних змiн. Ситуацiю ускладнює так звана Албанська нацiональна армiя, повстанська фракцiя, яка вiдверто виступає за створення великої Албанiї. Її представники не брали участi в переговорах.

Екстремiсти, як слов’янськi так i албанськi, впевненi в тому, що НАТО сприяє їхнiм супротивникам. Вони сподiваються, що операцiя “Головнi жнива” завершиться неуспiхом й заохочують своїх прихильникiв готуватися до нових боїв. Наразi усе залежить вiд парламенту в якому, як ми вже сказали, перевагу мають тi сили, якi вiдкидають мирну угоду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG