Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 10 вересня 2001 року:

У МОНГОЛІЇ СЬОГОДНІ ВІДЗНАЧАЛИ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ.

За повідомленням державної комісії з реабілітації жертв політичних репресій, на сьогодні повністю оправдано близько 30 тисяч осіб, які зазнали репресій за період так званого соціалізму в Монгололії. А загалом, починаючи з 1922 року переслідувань з політичних причин зазнали понад 36 тисяч осіб.

Державну комісію з реабілітації жертв політичних репресій було утворено у 1990 році за указом президента Монголії. А з 1998 року за рішенням парламенту розпочалася грошова виплата компенсацій репресованим чи їхнім родичам. У столиці Улан-Баторі також споруджено монумент пам’яті загиблих під час репресій.

РОСІЙСЬКІ ПОСЛІДОВНИКИ РЕЛІГІЙНОГО РУХУ «ФАЛУНЬГУН» ПРОВЕЛИ АКЦІЮ ПРОТЕСТУ

За повідомленням правозахисного агентства «Пріма», 13 російських послідовників руху «Фалуньгун» провели 9 вересня колективну медитацію на Кудрінській площі у Москві. Вони тримали гасло з написом: «Просимо китайську владу покласти край репресіям проти руху «Фалуньгун» у Китаї». В такий спосіб вони намагалися привернути увагу російських громадян до переслідувань руху «Фалуньгун» з боку комуністичної влади Китаю.

За даними Інформаційного центру «Фалуньгун», який базується у Сполучених Штатах, починаючи з липня 1999 року, за причетність до цього релігійного руху в Китаї заарештовано близько ста тисяч осіб. З них близько 20 тисяч потрапили до так званих виправно-трудових таборів. А близько однієї тисяч послідовників «Фалуньгун» запроторені до спеціалізованих прихіатричних установ. І на сьогодні від рук поліцейських в результаті так званого «перевиховання» вже загинуло 278 послідовників руху «Фалуньгун».

У МІЖНАРОДНОМУ ТРИБУНАЛІ ООН В ГААЗІ СЬОГОДНІ РОЗПОЧАЛИСЯ ТРИ СУДОВІ ПРОЦЕСИ НАД П’ЯТЬМА БОСНІЙСЬКИМИ СЕРБАМИ І ДВОМА ХОРВАТАМИ, ЯКИХ ЗВИНУВАЧЕНО У ВОЄННИХ ЗЛОЧИНАХ У БОСНІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ У 1992-94 РОКАХ.

Суд відмовив у клопотанні адвокатів двох боснійських хорватів – Младена Налетіліча і Вінко Мартіновіча відкласти розгляд їхніх справ. Обидвох підсудних звинувачено в тортурах мусульман у таборах поблизу міста Мостар, що на Південному-Заході Боснії.

А боснійським сербам Благоє Сімічу, Мілану Сімічу, Мирославу Тадічу і Сіму Зарічу інкримінують участь в етнічних чистках несербського населення у Північній Боснії в 1992 році.

А ще одного серба Мітара Васильєвича звинувачено в убивствах мусульман у Східній Боснії.

Усі семеро підсудних заперечують свою вину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG