Доступність посилання

ТОП новини

Миротворча операцiя НАТО у Македонiї завершилася


Миротворча операцiя НАТО у Македонiї завершилася

Бєлград, 26 вересня 2001 – Операцiя “Головнi жнива” тривала тридцять днiв. Вiйськовослужбовцi НАТО, яких було п’ять тисяч, зiбрали 3 400 одиниць зброї та кiлька десяткiв тисяч куль, снарядiв й мiн. Зброю й боєприпаси буде знищено у Грецiї, мовиться у листi командувача операцiї генерала Гуннара Ланге до президента Македонiї Бориса Трайковського. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон у вiвторок у Скоп’є висловив задоволення результатами операцiї й закликав владу прискорити мирний процес. У розмовi з президентом та iншими урядовцями вiн нагадав, що уряд ранiше зобов’язався амнiстувати усiх повстанцiв, якi не скоїли злочини. Робертсон вимагав уточнення коли це буде зроблено. Водночас, генеральний секретар НАТО зазначив, що влада повинна якомога скорiше повнiстю реалiзувати угоду, досягнену на початку серпня лiдерами двох слов’янських та двох албанських партiй. Цiєю угодою передбачається внесення до конституцiї змiн, якими буде поширено права етнiчних албанцiв.

Парламент Македонiї в понедiлок ухвалив проект поправок до конституцiї. Проте, вони стануть чинними щойно тодi коли за них проголосують двi третини депутатiв. Окремi полiтичнi партiї вимагають щоби з цього приводу було проведено референдум оскiльки згаданими змiнами, на їхню думку, етнiчним албанцям надаються надто широкi права. Згiдно з опитуваннями, цю думку подiляє бiльшiсть слов’янського населення. Албанцi вважають, що призначення референдуму сповiльнить або й зовсiм припинить мирний процес.

Пiдроздiли НАТО з Македонiї буде виведено протягом наступних двох тижнiв. Проте, в країнi залишиться приблизно одна тисяча вiйськовослужбовцiв, завданням яких буде охороняти спостерiгачiв ОБСЄ. Нову операцiю названо “Червона лисиця”.

На думку Робертсона, НАТО врятував Македонiю вiд громадянської вiйни. На думку бiльшостi македонцiв, влада капiтулювала перед вимогами Заходу, який став захисником албанської меншини. Отож, ще рано говорити про початок миру. Схоже, що навiть албанськi лiдери не знають скiльки зброї залишилося в руках повстанцiв та до якої мiри вони будуть додержуватися мирної угоди. Це саме можна сказати й про владу. Iншими словами, не треба мати iлюзiй що “Головнi жнива” принесли остаточний мир. Пожежу тимчасово погашено, але майбутнє оповите димом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG