Доступність посилання

ТОП новини

Світ готується до боротьби з тероризмом


Світ готується до боротьби з тероризмом

Прага, 26 вересня 2001 — Сполучені Штати Америки попередили в середу своїх союзників у НАТО, що перед світом постає привид нападів терористів зі зброєю масового знищення. Заступник міністра оборони США Пол Волфовиц звернув увагу керівників оборонних відомств із Північноатлантичного союзу на «тривожні збіги … між державами, які надають притулок міжнародному тероризмові, й державами, що мають чинні чи розроблювані програми зброї масового знищення».

На засіданні міністрів оборони країн – членів НАТО в Брюселі Сполучені Штати поінформували про свою підготовку до боротьби з тероризмом. Але представники альянсу звернули увагу, що Волфовиц не висловив жодних конкретних прохань до союзників про допомогу. Воєнні заходи — лише мала частка широкої протитерористичної стратегії Сполучених Штатів, і союз НАТО «оцінив систематичне планування США на майбутнє й їхню розбудову коаліції, як також і те, що не було жодної поквапливості», – прокоментував зустріч один із урядовців альянсу — тим більше що американський представник не подав доказів закордонного походження терористичних нападів 11 вересня, які мали б бути необхідні, аби в разі потреби привести в дію принцип колективної оборони. «Для нас очевидно, що американці ще не закінчили своє розстеження; вони ще збирають окремі складові докупи», – цитують агентства ще одне джерело в НАТО.

Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Джордж Робертсон підтвердив після зустрічі: «Кампанія проти тероризму буде тривала, важка, й потребуватиме радикально нового мислення. Пристосування, нетрадиційне мислення, терплячість і рішучість — ось головні складові цієї кампанії».

А поки планування кампанії триває, уряди країн усього світу вже розпочали й нарощують «економічну війну» проти тероризму, як назвав це в середу міністр фінансів США Пол О’Ніл.

Канцлер Німеччини Ґергард Шредер закликав керівників центральних банків і політиків далі провадити скоординовану акцію, аби завдати фінансової шкоди войовничим угрупованням і тим, хто їх виручає.

Представники країн Групи семи промислово розвинених держав пообіцяли в вівторок вести всеохопну стратегію, щоб перервати фінансування терористів по всьому світі.

Президент США Джордж Буш заморозив у понеділок американські активи, пов’язані з головним підозрюваним у трагічних подіях 11 вересня Осамою бин Лядином, і ще з 27 організаціями чи особами, звинуваченими в підтримці цього ідеолога і, як випадає, й практика боротьби з Америкою.

Низка країн Європи теж зробила такий самий крок або пообіцяла співпрацю в ньому.

Тим часом в Афганістані теж узялися воювати з Америкою — точніше, наразі з її чи не єдиним наявним символом, приміщенням колишнього американського посольства в Кабулі, що стоїть пусткою від 1988 року. Кількадесят тисяч людей, вигукуючи славу Осамі й смерть Америці, поспалювали в середу американські прапори й опудала Джорджа Буша, а заодне й кілька авт на подвір’ї посольського комплексу. Розігнали демонстрантів і порятували американське майно, за іронією, самі таліби…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG