Доступність посилання

ТОП новини

Реформи Тимошенко в енергетиці принесли Україні стільки ж коштів, скільки прямі іноземні інвестиції за 10 років – Андерс Ослунд


Реформи Тимошенко в енергетиці принесли Україні стільки ж коштів, скільки прямі іноземні інвестиції за 10 років – Андерс Ослунд

Прага, 2 жовтня 2001 ― Структурні зміни в українській економіці все ж таки відбулись, вважає Андерс Ослунд, колишній радник українського уряду, а нині економіст фундації Карнеґі та автор книги під назвою «Побудова капіталізму: трансформація колишнього Радянського блоку». На його думку, саме завдяки тим змінам, які відбулися за час урядування попереднього кабінету, українська економіка матиме надійне підґрунтя для зростання.

На відміну від шефа українських комуністів, Петра Симоненка, який говорить про повну реставрацію капіталізму в Україні, американський економіст Андерс Ослунд вважає, що потрібно ще багато зробити для того, аби українська економіка могла називатися ринковою, але критична маса реформ, на його думку уже накопичилась, і вона приносить свої результати.

«В Україні відбулися надзвичайно великі зміни протягом останніх півтора року. Найголовніша зміна сталася навесні минулого року, коли віце-прем’єр Юлія Тимошенко позбавила олігархів їхніх незаконних прибутків, вичистивши енергетичний сектор. За моїми підрахунками, завдяки її реформам, було вилучено близько 4х мільярдів доларів, а це – 13% від Валового Внутрішнього Продукту. Це означає, що інші учасники ринку змогли конкурувати з олігархами. Олександр Волков та Ігор Бакай опинилися поза грою, Георгій Суркіс минулого року програвав один тендер за іншим, значні суми втратив і Віктор Пінчук».

Далі Андерс Ослунд зауважив, що другою важливою зміною, що її запровадив попередній уряд, була земельна реформа. «Шляхом земельної реформи Україна віддала половину земельних угідь у приватні руки. Це стосується як малих родинних ферм, так і великих комерційних господарств. Тому, немає нічого дивного у тому, що сільске господарство цього року пережило великий підйом».

І на решті, на думку американського економіста, в Україні відбулися значні зрушення що стосується малого бізнесу. «В Україні зараз нараховується близько 6 мільйонів дрібних підприємців, які сплачують спрощений податок – патент – і на цьому їхні стосунки з державою вичерпуються. Тобто невтручання держави у їхню діяльність уможливило розквіт малого бізнесу в Україні», вважає Андерс Ослунд.

На його думку, саме лібералізація економіки та скорочення державної підтримки збитковим підприємствам створили основу для початку роботи ринкової системи в Україні, і зростання, яке почалося минулого року триватиме навіть незважаючи на послаблення світової економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG