Доступність посилання

ТОП новини

Україна офіційно ще не звинувачена, але для декого вже винна


Україна офіційно ще не звинувачена, але для декого вже винна

Прага, 11 жовтня 2001 — В Ізраїлі, в Росії, і в першу чергу в Україні чекають на офіційні висновки комісії, що розстежує загибель російського пасажирського літака над Чорним морем. Але ще й до цих висновків у пресі, перш за все в російській, дедалі наростають прямі звинувачення на адресу України, що, на думку авторів статей, мали б ґрунтуватися на окремих — і далеко не завжди точних — повідомленнях. Україна ж тримається до останнього.

Офіційний Київ, попри «дружні поради» преси, не поспішає брати на себе не доведену наразі остаточно вину в загибелі літака. Президент України Леонід Кучма в четвер оголосив, що не прийняв заяву про відставку міністра оборони Олександра Кузьмука, яку той подав відразу після подій 4 жовтня. Перебуваючи в Чернівцях, Кучма заявив, що не збирається робити рішення під впливом емоцій і, доки немає висновків розстеження, відкидає всі заяви преси, «що вони десь щось чули».

Речник президента України Ігор Сторожук для української служби Радіо Свобода повідомив: «Президент іще раз підтвердив, що ми будемо розглядати виключно офіційну інформацію і офіційні висновки такими, як вони будуть, і, наголосивши на тому, що він оцінює міністра оборони пана Кузьмука як високоморальну людину, Леонід Данилович Кучма наголосив на тому, що він не прийняв цю заяву доти, доки він не матиме офіційних і неспростовних доказів того, що Україна винна в цій катастрофі».

А от оглядач Владімір Малінкович висловив агентству Франс Прес думку, що раз Кузьмук подав заяву про відставку, то саме тому, що знає, що винен. Про можливість існування в міністра оборони України моралі й офіцерської честі, коли в відставку подають уже через самі звинувачення, Малінкович не згадав.

На тому, що з розстеженням і з відверненням можливості такої катастрофи на майбутнє «все має бути зроблено об’єктивно й професійно», акцентував і прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, що перебуває з візитом у Відні.

А поки такого об’єктивного й професійного висновку немає, за поділ шкури ще не вбитого українського ведмедя взялася преса.

Російський щоденник Ізвестія вже дійшов висновку, що Україна поки що не пройшла випробування на цивілізованість — на відміну від Росії. Автор статті вихваляє поведінку Кремля, який, за його словами, й попри «український слід» у трагедії поводиться тактовно й стримано, якщо не доброзичливо, щодо Києва — мабуть, не припускаючи думки, що офіційна Москва просто чекає на результат розстеження, а не лізе слідом за журналістами поперед батька в звинувачувальне пекло. Українські ж політики, веде далі свою лінію автор статті в Ізвестіях, тим часом так і не скористалися наданими їм можливостями врятувати обличчя.

Щоденник Нєзавісімая ґазета теж пише, що Москва фактично визнала ураження російського літака українською ракетою — і тим отримала до своїх рук додаткові важелі впливу на Київ, і в справі повернення боргу за газ та енергоносії, серед того й шляхом приватизації російським капіталом українських компаній, і в питаннях Чорноморського флоту. Авторка й цієї статті вже прогнозує темне майбутнє, як Міжнародна авіаційна організація ІКАО оголосить Україну зоною, небезпечною для польотів, — від чого, на її думку, виграє Росія, аеропортами якої муситимуть користатися українці для міжнародних польотів. Найголовніше ж для України те, мовиться в статті, що її взаємини з НАТО й ЄС різко загостряться, коли її оголосять винною, й європейський вектор української зовнішної політики може зазнати змін не в кращий для України бік.

Повідомляючи про неприйняту відставку міністра оборони, президент України згадав, як він пожартував про ракети російського виробництва, що є на озброєнні українського війська: вони, мовляв, не розуміють української мови, цитує слова Леоніда Кучми агентство Інтерфакс–Україна.

А от російський оглядач Серґей Марков, думку якого друкує Нєзавісімая ґазета, схоже, не жартує, а говорить цілком серйозно: він упевнений, що в основі трагедії «лежить людський чинник. А саме — мова, якою віддавалися накази»…

Залишмо такий рівень політичного аналізу без коментарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG