Доступність посилання

ТОП новини

В Україні перслідують науковців– Емністі Інтренешинал


В Україні перслідують науковців– Емністі Інтренешинал

Прага, 17 жовтня ― В Україні продовжують переслідувати науковців, робить висновок правозахисна організація Емністі Інтреншинал у своєму звівті, що його цього тижня було представлено перед комітетами ООН з прав людини. Організація вважає, що в Україні залишаються проблеми зі свободою наукової діяльності.

Арешт і судове переслідування всесвітньовідомого українського вченого Сергія Піонтковського у жовтні 99 року викликали серйозне занепокоєння в академічному колах в усьому світі. Як пише у своєму звіті правозахисна організація Емністі Інтренешинал, цей арешт виглядає безпідставним і порушує зобов’язання України поважати та забезпечувати право вільного вираження.

Служба Безпеки України, про яку Емністі Інтренешинал нагадує, що колись вона називалася КҐБ, заарештувала співробітника Севастопольського Інституту Біології Південних Морів у жовтні 99 року за звинуваченням у розголошенні державних таємниць кільком західним інститутам, що займаються дослідженням морів. Також Сергія Піонтковського звинуватили в отриманні ґрантів у твердій валюті з-за кордону. За тодішнім Карним Кодексом незаконні операції з твердою валютою каралися ув’язненням терміном до восьми років.

У звіті, що охоплює період з 1995 по 2001 рік, мовиться, що співробітники СБУ провели обшук у квартирі та на робочому місці Піонтковського, його колишньої дружини Галини Піонтковської та заступника директора Інституту Юрія Токарєва. Служба безпеки конфіскувала декілька комп’ютерів, наукове обладнання, наукові папери, гроші та паспорти цих трьох вчених. Самого Піонтковського було тоді заарештовано, а його колеги пройшли допит в СБУ.

Як зауважує Емністі Інтренешинал, дослідження, якими займався Піонтківський та його колеги стосувалися екосистеми планктону у світових морях та океанах. Один з проектів був офіційним проектом між українським міністерством освіти та європейським агентством, створеним для покращення співпраці між західно і східноєвропейськими вченими. За офіційною угодою між українським міністрством та європейським агентством, вчені повинні було обмінюватися результатами дослідження і отримувати наукові ґранти у твердій валюті.

Інший проект, над яким працювали співробітники севатопольського інституту, проходив у співпраці з Британським Центром Прибережних та Морських Досліджень. Його метою було вивчення та створення бази даних про життєдіяльність екосистеми тропічного планктону Індійського та Атлантичного океанів. В офіційному листі, що його отримала Емністі Інтренешинал від британських партнерів українських вчених мовиться, що жодної потаємної інформації їхні дослідження не містили, і що домовленість про передачу інформації та фінансування проектів була досягнута на офіційному рівні.

З огляду на ці дані, Емністі Інтренешинал вважає незрозумілими причини, які могли спонукати Службу Безпеки України втручатися у роботу науковців. Правозахисна організація закликала українську владу оприлюднити причини цих переслідувань і пояснити, чому дозволена наукова діяльність чи її фінансування викликала звинувачення, які могли закінчитися тюремним ув’язненням.

Для України ця історія ще триває, але Сергій Піонтківський вирішив не чекати на її вирішення і більше не ризикувати із науковою діяльністю в Україні. Щойно кримінальні звинувачення щодо нього були зняті у лютому минулого року, як він покинув Україну разом з родиною. Зараз український вчений-біолог живе і працює у Сполучених Штатах, зауважує Емністі Інтренешинал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG