Доступність посилання

ТОП новини

Київський Патріархат в Одесі


Київський Патріархат в Одесі

Одеса, 24 жовтня 2001 - Нещодавно у Києві відбулася хіротонія висвячення єпископа Одеського та Балтського Української Православної Церкви Київський Патріархат. Ним став владика Паїсій – людина самовіддана та рішуча. Саме такі, як здається, і потрібні в Одесі для активізації процесу становлення Національної Церкви.

Ігор Столяров: Я розумію так, що Ваш приїзд до Одеси слід пов’язувати з активізацією становлення УПЦ Київського Патріархату в Одесі? Розкажіть трохи про Ваші плани.

Владика Паїсій: Українська Православна Церква Київського Патріархату активізує своє життя не лише в Одесі, але у цілій Україні. Я думаю, що Вам відомі результати опитування багатьох інформаційних служб серед громадян України де ставилося питання: “До якої церкви Ви належите?” Більшість відповіла, що належить до УПЦ КП. Це протирічить офіційній статистиці, яку наводить Державний комітет у справах релігій. Цей Комітет користується інформацією яку надає виключно УПЦ Московського Патріархату. Ми зростаємо і кількісно і якісно. На сьогодні В Україні зареєстровано близько 3500 парафій. В Одеській єпархії ми зареєстрували 52 парафії. Ще 10 є у стадії реєстрації. 37 священнослужителів є в Одеській єпархії УПЦ КП. Я ставлю собі за мету, збільшити кількість парафій та священиків Київського Патріархату у п’ять разів вже найближчим часом.

Ігор Столяров: Ми ведемо нашу бесіду у храмі Різдва Христового, який, наскільки я розумію, стане Центром УПЦ КП, в Одесі. Але, реставраційні роботи у храмі нажаль проводяться мляво. З чим це пов’язано?

Владика Паїсій: Так, дійсно, ми сподіваємося що приміщення СОБОРУ Різдва Христового \ми називаємо його саме СОБОРОМ\ буде незабаром відновлене. Але, слід пам’ятати що це була церква при міській лікарні. Це найстаріша церква в Одесі. Її приміщення справді є невеликим для Собору, а тому ми будемо починати з цієї з цієї церкви будувати Єпархіальний центр. Собор є у наших планах так само.

Це буде залежати не лише від нас. І це вже відповідь на другу частину вашого запитання, чому так мляво триває реставрація? Це залежатиме значним чином і від державної влади в місті Одесі.

Ігор Столяров: Нажаль, ситуація виглядає таким чином, що влада чомусь більше сприяє становленню Московського Патріархату.

Владика Паїсій: Це так і є. Але, дивна річ. Незважаючи на те, що влада таки сприяє московській ієрархії в Україні та підтримує її всіляко \матеріально, владними ресурсами\ Московській Патріархат весь час перебуває в обороні. І це не зважаючи на те, що ми не нападаємо на цю церкву на відміну від них, не говоримо про них жодного поганого слова. Ми намагаємося мати християнські взаємини з цією церквою. Але, вони весь час захищаються і є постійно у стані нападу. Не слід забувати і те, що більшість керівників в Україні походять зі старих комуністичних часів. Одеська область і Одеса не є тут виключенням. У них залишаються стосунки з ієрархами саме Московського Патріархату. Це відбувається частіше на рівні особистих стосунків. Тим часом, є і керівники які усвідомлюють, що є і така церква як Українська Православна Київський Патріархат, яка обрала духовним центром Київ – столицю нашої держави. Вони усвідомили, що існують так само інші релігійні духовні центри православні – такі як Константинополь, наприклад. Тому, вони намагаються виглядати більш толерантними і щось навіть роблять.

В Одесі у нас вже запланована зустріч з міським головою Русланом Боделаном, приблизно на кінець жовтня. Коли Він повернеться з відпустки.

Ми навіть знаємо, що на нещодавній сесії міськради було ухвалено дружній документ на користь УПЦ КП. Передано приміщення церкви в районі Слободки. Тут громаду очолює найстаріший священник нашої єпархії отець Валентин. Доречі, я нагородив його правом носити хрест з прикрасами.

Ігор Столяров: Все таки центрами збереження православної церкви є монастирі. Вони ж є центрами поширення духовності. Чи будуть у УПЦ КП монастирі в Одеській області?

Владика Паїсій: Безумовно.

Є кілька пропозицій про відкриття монастирі. Нині я вже розпочав знайомлення з єпархією. Якраз в день нашої бесіди я відбуваю служити для віруючих села Новогрудівка. Відтепер кожної неділі я буду служити у різних районах Одеської області де є наші парафії. Як мені розповідали, у місті Балта, Одеській області вже є навіть приміщення для заснування монастиря. Я обов”язково там побуваю. Монастирі в Одеській області у нас будуть. Я це обіцяю. Але, слід усвідомити що це дуже складне питання. Має бути місце покликання. Чернецтво це особливе життя і дуже важливо щоби люди йшли до нього автоматично. Адміністративні рішення тут не допоможуть.

Ігор Столяров: Українська Православна Церква Київський Патріархат одна з перших долучилася до праці з Чорноморським християнським центром “Місія для мореплавців”, який працює для моряків. Чи ця праця далі буде продовжена?

Владика Паїсій: Обов’язково.

Зараз виникли у нас в цьому складнощі. Чудова каплиця побудована майже цілою Україною, у торговельному порту Одеси, має переїхати, бо змінився власник будівлі де розміщалася каплиця. Хоча, у нас є офіційна угода підписана з колишнім власником будівлі. Як ми знаємо за Законом, наступна влада є правонаступником попередніх підписаних угод. Тому ми будемо обов”язково намагатися вирішити це питання. Ми звернемося до начальника Одеського морського торговельного порту пана Павлюка і маємо надію, що для всіх буде зрозуміло, що капеланську роботу зупиняти неможливо. Ця робота, з позиції православної Церкви, є унікальною.

Ми будемо боротися за цю каплицю і за цю ділянку нашої роботи.

Ігор Столяров: Що б могли побажати віруючим, які Вас почують?

Владика Паїсій: Я хотів би побажати всім миру, любові, надії і Софії. Моя архієрейська хіротонія відбулася саме на свято цих мучениць. Тому знаменом нашої християнської перемоги є прагнення до цих християнських чеснот.

Дай Боже всім Віри, Надії, Любові і щоби очолювала всі ці чесноти Софія Премудрість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG