Доступність посилання

ТОП новини

Етнополітична мозаїка


Етнополітична мозаїка

Київ, 2 листопада 2001 - Минулої суботи у Харкові відбулася урочиста церемонія закладення каменя під будівництво мечеті мусульманської громади “Одлар”. Ця громада об”єднує азербайджанців, що мешкають в Харкові та області і за чисельністю є однією з найбільших мусульманських об’єднань регіону.

В урочистостях взяли участь члени азербайджанської делегації на чолі з Послом Азербайджанської Республіки в Україні Талятом Алієвим. Будівництво мечеті планується завершити через три роки.

Минулої неділі на іншому кінці України – у Білогорщі Львівської області було відкрито музей відомого генерала, командувача Української Повстанської Армії Романа ШУХЕВИЧА. Напередодні акції було збільшено кількість рейсових автобусів до Білогорщі, в яких ветерани ОУН-УПА мали право на безкоштовний проїзд. Втім, відкриття відбулося без участі багатьох партій національно-демократичного спрямування. Був відсутній і син генерала, відомий громадський діяч Юрій ШУХЕВИЧ.

28 жовтня – національне свято Греції. Це свято ще має назву “Охі!”, його відзначила більшість грецьких товариств в Україні, котрі діють у 16-ти областях. У Маріуполі, Одесі та Києві урочистості пройшли за участі генеральних консульств і посольства Греції в Україні. В рамках святкувань в Одесі відкрилась виставка робіт українських художників – греків за походженням, а в Маріуполі та Києві виступив хор “ОтЕ” із Афін.

Помітна подія відбулася і в житті польської громади України. 29 жовтня в місті Городок на Хмельниччині відбулося вмурування наріжного каменя під споруду школи з польською мовою навчання. З двадцяти тисяч мешканців Городка - близько половини складають етнічні поляки, тож вибір місця для школи на 500 учнів виглядає не випадковим. Будівництво храму науки, яке до речі, фінансується Польською державою, планується завершити через рік.

1 листопада в рамках робочого візиту українського прем”єра Анатолія Кінаха у Вашингтоні відбулося засідання українсько-американської комісії з питань культурної спадщини. Ця комісія займається питаннями збереження пам”яток історії та культури в різних країнах. Зокрема, українська сторона зацікавлена збереженням на території США українських церков та музеїв, а американська – зацікавлена в першу чергу збереженням єврейських кладовищ в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG