Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалив законопроект у справі зовнішьнополітичної діяльності –180 мільйонів виділено Україні – передумова: поступ у розслідуванні вбивств українських журналістів


Сенат США схвалив законопроект у справі зовнішьнополітичної діяльності –180 мільйонів виділено Україні – передумова: поступ у розслідуванні вбивств українських журналістів

Вашингтон, 13 листопада 2001 - Сенат Сполучених Штатів схвалив законопроект щодо асигнувань для зовнішньополітичної діяльності американського уряду. В рамках “Акту підтримки свободи” Україна повинна б отримати 180 мільйонів доларів. Проте виділення цієї фінансової допомоги зумовлене поступом у розслідуванні українськими властями вбивств журналістів в Україні.

Внаслідок терактів 11-го вересня Конгрес США досі ще не схвалив усіх 13 законодавчих актів щодо фінансування американського уряду у 2002-ому році, котрий за американським політичним календарем почався уже 1-ого жовтня. Планується, що до кінця листопада Палата представників та Сенат Конгресу остаточно узгодять новий бюджет, в рамках якого минулого тижня на урядову фінансову підтримку пострадянських країн сенат США запропонував виділити понад 795 мільйонів доларів, з яких Україна повинна б отримати 180 мільйонів. Щоправда, як і попередніми роками так і цього року внесено положення про умови надання допомоги.

“Із суми 180 мільйонів, 35 мільйонів повинні бути призначені на ініціативи гарантування безпеки ядерних реакторів. При чому 60 днів після схвалення цього акту й 120 днів після цього Державний департамент повиннен передати комітетам асигнувань звіт про поступ влади України у розслідуванні та приведенні до відповідальності осіб відповідальних за вбивства українських журналістів” – мовиться у документі Сенату США.

Нагадаємо, що ще у липні комісія асигнувань Палати представників схвалила аналогічний законопроект, в якому йшлося про скорочення на 44 мільйони доларів допомоги Україні від запропонованих адмінстарцією Буша 169 мійльйонів доларів. Проти такого рішення крім американських законодавців, які належить до українського конгресового “кокусу” тобто групи підтримки України, акції щодо скасування положення про скорочення допомоги Україні розпочали найбільші українські організації у Сполучених Штатах зокрема Україньсько-американська координаційна рада та Український конгресовий комітет.

Промовистим є й те, що попри особисту трагедію, на увесь світ відоме вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, Мирослава Гонгадзе звернулася також із листом до американських конгресменів, щоб не скорочувати допомоги а власне звернути ще більшу увагу на ситуацію в Україні й підтримати демократичні процеси й розбудову громадянського суспільства.

Слід однак зауважити, що як в документі Сенату так само й в законопроекті Палати представники американські законодавці вказують на причину можливої підстави скорочення допомоги Україні: йдеться про “справи переслідування та нерозв’язання вбивств українських журналістів”. Днями узгоджувальна комісія складена із членів Палати представників та Сенату повинна остаточно вирішити не лише остаточну суму американської фінансової підтримки України ба й також положення щодо можливих обмежень такої допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG