Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні на своєму техаському ранчо Джордж Буш зустрічається з Владіміром Путіним – це коментують російські оглядачі


Сьогодні на своєму техаському ранчо Джордж Буш зустрічається з Владіміром Путіним – це коментують російські оглядачі

Москва, 14 листопада 2001 – Переговори президентів Російської федерації та Сполучених Штатів Владіміра Путіна і Джорджа Буша є головною темою в російських засобах масової інформації. Звісно, найважливішим аспектом цих переговорів залишається боротьба з міжнародним тероризмом і доля Афганістану після створення там уряду, який має бути спадкоємцем влади руху Талібан. Що ці теми будуть головними під час зустрічі на техаському ранчі американського президента Буша – в цьому переконані практично всі спостерігачі. Про це ранчо можна було багато чого дізнатися з російських засобів масової інформації. Тут демонстрували й те, як виглядає резиденція президента Сполучених Штатів Джорджа Буша, навіть улюблених тварин американського президента, розповідали про містечко Кровфорд, поруч з яким знаходиться ранчо.

Отож, російські телеглядачі, а також читачі газет і журналів можуть багато довідатись про місце, де перебуває їхній президент. Ну і звичайно ж, росіяни пишаються тим, що президент Путін став першим закордонним лідером, який відвідує техаське ранчо Джоржа Буша, і вже в цьому вбачають те, значення, якого надає переговорам з російським президентом його американський колега. Щодо підсумків переговорів, тут є досить багато різних думок, і їх більшає з кожною годиною, особливо по тому, як у Вашингтоні відбувся перший раунд переговорів преиздентів Росії й Америки.

Деякі спостерігачі навіть зазначають, що ситуація у світі змінюється так стрімко, що політики не встигають за змінами. Хоча б тільки той приклад, що саме в той час, коли розпочиналися російсько-американські консультації, загони Північного Альянсу звільнили від угруповань Талібану афганську столицю Кабул і повідомили про сформування тимчасового уряду. Як відомо, російський президент Путін якраз і виступав за те, щоб уряд Північного Альянсу, який є міжнародно визнаним афганським урядом, звільнив цю територію країни й допоміг міжнародній антитерористичній коаліції знайти і знищити терористів, що переховувалися на території Афганістану, яких крив Талібан. А от на Заході до можливих перспектив створення афганського уряду з коаліції Північного Альянсу ставилися досить скептично вже тому, що ця коаліція практично не має жодного впливу серед пуштунського населення Афганістану, яке є головною національною громадою країни. Й це тільки один приклад.

Очевидно, що досить важкими темами на переговорах Буша і Путіна в Техасі буде і питання національної протиракетної оборони і зміни в угоди ПРО 1972-го року, і питання про вступ Росії до Всесвітньої торгівельної організації, і питання цін нафти, і взагалі економічної співпрації Росії та Сполучених Штатів… Президентам є про що дискутувати. Ліберали в Росії сподіваються на те, що цей візит допоможе Росії зробити ще один крок «на Захід», стати такою ж цивілізованою, демократичною країною як Сполучені Штати та держави Європейського Союзу. Ну а комуністи та інші прихильники «націонал-патріотичної» ідеології закликають Владіміра Путіна «не продавати Росію». Це все досить знайомі оцінки, вони відбуваються під час кожного саміту президентів Російської федерації і Сполучених Штатів, і, як на мене, не дуже впливають на діалог, який насамперед продиктований інтересами обох держав. Кожен з лідерів намагається знайти компроміс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG