Доступність посилання

ТОП новини

На Кіровоградщині розпочала роботу комісія Генеральної прокуратури України


На Кіровоградщині розпочала роботу комісія Генеральної прокуратури України

Кіровоград, 27 листопада 2001 - Її з’ява пов’язана із конфліктом, котрий більше року триває між агрофірмою “Надія”, що у селі Василівка Бобринецького району та представниками виконавчої служби Кіровоградської області. Аграрники звинувачують представників виконавчої служби у неправомірних діях, що завдали “агрофірмі” багатомільйонних збитків. 7 та 9 листопада селяни вимушені були вдатися до силових дій, аби відстояти своє майно, комбайн Дон. Навіть пролунали постріли. Після інциденту селяни звернулися за допомогою у Київ. Відповіддю на звернення і стало прибуття на Кіровоградщину комісії Генеральної прокуратури. Аграрії сприймають її, як надію на те, що правда восторжествує.

Представники агрофірми «Надія», яка знаходиться в селі Василівка Бобринецького району Кіровоградської області, стверджують, що їхнє господарство було розорене незаконними діями виконавчої служби Кіровоградської області. Керівник агрофірми депутат облради Микола СОРОЧАН розповідає, що торік «Надія» уклала договір з кіровоградською фірмою «Нова техніка». Відповідно до нього агрофірма отримала паливно-мастильні матеріали на суму 140 тис. грн., а натомість повинна була розрахуватися соняшниковим насінням.

У зв’язку з неврожаєм соняшника фірма “Надія” розрахувалася із «Новою технікою», (за взаємною згодою сторін) зерном пшениці на значно більшу суму. Проте Кіровоградський районний суд, до якого поступила скарга фізичної особи на фірму “Надія”, на це не зважив. Він оштрафував її на 550 тис. грн. Суд виписав виконавчий лист на вилучення майна агрофірми.

Згодом виконання рішення районного суду було призупинене рішенням Кіровоградського обласного суду, але працівники виконавчої служби на це не зважали. 7 та 9 листопада вони, без відповідних на це документів, намагалися силою забрати комбайн «Дон-1500», який належить агрофірмі. Жителі села застосували силу проти дій державних виконавців. Навіть лунали постріли.

Люди котрі мають реальну власність, - мають і реальну силу. Селяни зуміли відстояти залишки свого майна. Цей факт додав їм наснаги. Громада не має наміру здаватися, бо знає винуватців.

Працівники агрофірми організували у Києві прес-конференцію, аби привернути увагу до своїх проблем. Вони також звернулися за допомогою до депутата ВР Сергія Пересунька. Реальні зміни у сільському господарстві, прибутки, зумовили нову ситуацію. Селом зацікавилися не тільки інвестори, але й ті хто не проти поживитися плодами селянської праці. У такій ситуації селянин, фермер не може сподіватися на місцеву владу, котра не все контролює. То ж робота комісії Генеральної прокуратури у цій ситуації є закономірною, такою що подає надію на відновлення справедливості.

Як закінчиться робота комісії поки що невідомо, але селяни зрозуміли головне, що без реального самоврядування і самоорганізації їм не обійтися. Вони повірили і відчули свою силу і в такий спосіб руйнують міф про безборонного українського господаря і виходить із колгоспного рабства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG