Доступність посилання

ТОП новини

Про особливості національного повернення заощаджень


Про особливості національного повернення заощаджень

Київ, 10 грудня 2001 - Завтра у Верховній Раді України традиційний, щомісячний день Уряду. Народні депутати заслухають інформацію Кабінету міністрів про виконання Закону “Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян” та парламентської постанови “Про боргові зобов‘язання держави перед громадянами України, яким відновлено грошові заощадження, поміщені в період до 2 січня 1992 року в установах Ощадного банку”. Депутати послухають урядовців і розійдуться. А от які перспективи у громадян отримати гроші, які на зорі незалежності з‘їла інфляція?

Хоча закон про відновлення заощаджень громадян ухвалено, мало хто вірить у його виконання. Насамперед тому, що в бюджеті відсутня відповідна стаття. Говорить Володимир Філенко, фракція “Реформи-Конгрес”:

- Уряд має бути політично сміливим і казати, що ближчим часом масово ці заощадження повертатися не будуть. Все інше ховатиметься за багатьма реченнями, за багатьма словами. Якщо будуть повертатися кошти, вони мають бути закладені в бюджеті. У бюджеті я їх шукав з лупою і багато не знайшов.

Не знайшов грошей для відновлення заощаджень і голова Всеукраїнського об‘єднання лівих “Справедливість” Іван Чиж, ось що він думає про перспективу їх повернення:

- Перспектива була серйозною в 1996 році, коли була грошова реформа. Все було зроблено примітивно. Сьогодні складніше. Люди повинні самі собі віддавати. Вони заощаджували, а тепер через бюджет мають самі ж собі повернути. Мені здається, треба іти шляхом безготівкового розрахунку. Находити в бюджеті кошти, для того, щоб закладати в безготівковому форматі на Ощадбанк і починати розрахунки по горизонтальних лініях, пов‘язаних з комунальними платежами і таке інше. У цьому ключі можна знайти вирішення цієї проблеми. А на одномоментне повернення усіх заощаджень нема грошей в бюджеті держави.

Голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко знає 6 джерел повернення вкладів:

- Я думаю, що так, як сьогодні Уряд пропонує проект бюджету, то нашим громадянам нема на що розраховувати. Бюджетний комітет запропонував концепцію повернення вкладів, але уряд не бачить це першочерговим завданням. Сьогодні наша політична сила має дуже чітку програму, ми переписали усіх людей, які ошукані владою. Ми знайшли шість джерел повернення цих заощаджень. Але вони можуть стати реальністю, коли прийде нова владна команда, оскільки це пов‘язано з перерозподілом фінансових ресурсів між тими групами, які сьогодні споживають все, що є в Україні, і ошуканими вкладниками.

А ось думка представника провладної парламентської фракції “Трудова Україна” Юлія Йоффе:

- Ситуація дуже важка. Це громадян пограбували. Конституційних суд визнав, що держава повинна взяти за це відповідальність. Але сама сума. Це декілька бюджетів держави. Але треба шукати хоча б поступового погашення, особливо для вразливої частини населення. Я думаю, що перспектива є, хоча вона не близька.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG