Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Аль-Кайда – Гуантанамо


Афганістан. Аль-Кайда – Гуантанамо

Прага, 22 січня 2002 – Ситуація в Афганістані і справа захоплених бойовиків Аль-Кайди на американській військовій базі Гуантанамо і далі залишаються у центрі уваги західної преси. Оглядачі коментують зокрема відкриття в Токіо міжнародої конференції країн-донорів, учасники якої обговорять терміни і розміри фінансової й економічної допомоги Афганістанові.

Коментуючи дотеперішні результати антитерористичної кампанії, газета «Вашінгтон пост» у редакційній статті підкреслює, що ця кампанія ще не закінчена і не виграна, незважаючи на захоплення головних сил Аль-Кайди в Афганістані і арешт низки терористів у різних країнах світу. Кожна добра новина у боротьбі з тероризмом, пише газета, має і свої погані сторони. Так, американські військові захопили в полон головні сили терористів, однак, їм досі не вдалося захопити Осаму Бін Лядена. Далі, 22 грудня, вдалося знешкодити спробу терористичного акту на борту трансатлантичного рейсу, проте не вдалося викрити – хто забезпечив Річарда Райда вибухівкою і як він дістався на борт авіалайнера? Не виявлено також злочинців, що розсилали в листах бацилу антраксу, тобто сибірки. Зрозуміло, американці не повинні жити у страху, однак, поки операція проти терористичної організації Аль-Кайда не закінчена, веде далі «Вашінгтон пост», небезпека нових терористичних актів становить майже сто відсотків. І якщо сьогодні хтось думає, що після терористичних актів 11 вересня Америка стала сильніша і найгірше залишилося позаду, закінчує газета, то така самовпевненість може лише збільшити небезпеку.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить черговий коментар президента Світового банку Джеймса Вольфенсона у справі токійської конференції, яка відкрилася сьогодні і учасники якої обговорять розміри, терміни і шляхи надання широкої економічної допомоги Афганістанові. Вибір місця проведення конференції, на думку автора, був вдалий. 57 років тому, тобто після закінчення другої світової війни зруйнована війною Японія стояла перед аналігічними проблемами. При цьому автор підкреслює, що соціально-економічна вбогість не може бути єдиною причиною конфліктів або тероризму. Однак, винятки все ж таки можуть допроваджувати до жорстокого насилля (як це сталося в Афганістані) і тоді країни, де це насилля відбувається, створюють сприятливий грунт для тероризму. У цій ситуації, як вважає автор, лише відбудова Афганістану може принести мир цій країні. Тому президент Світового банку закликає прийти з допомогою тимчасовому урядові в Кабулі і протягом перших двох з половиною років надати принаймні 5 мільярдів доларів для економічної відбудови Афганістану. Нинішня конференція в Токіо, пише на закінчення автор, повинна запевнити афганцям почуття людської безпеки, яка послужить передумовою і міжнародної безпеки.

Британська газета «Індепендент», як і низка інших західних газет, посилаючись на правозахисні організації, знову скритикувала жорстоке обходження на американській військовій базі Гуантанамо на Кубі із захопленими бойовиками Аль-Кайди і талібану. Президент Буш попросив усі країни світу допомогти йому у проведенні антитерористичної операції в Афганістані і переслідуванні терористів Аль-Кайди в інших країнах і таким чином успішно очолив антитерористичну коаліцію. Однак, тепер, за словами газети, занепокоєння викликає справа арешту й обходження із бойовиками Аль-Кайди на американській військові базі, де до в’язнів, на думку газети, застосовано надто суворі обмеження. Тут газета посилається на вчорашні фотографії бойовиків із наручниками на зап’ястях. Газета закликає також відрізняти бойовиків талібану від терористів Аль-Кайди. Вина режиму талібан полягає у наданні притулку терористам, а не у проведенні терористичних актів у США. Газета закликає Вашінгтон потрактувати полонених бойовиків згідно з міжнародними нормами і влаштувати їм справедливий судовий процес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG