Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з Послом США в Україні Карлосом Паскуалем


Інтерв’ю з Послом США в Україні Карлосом Паскуалем

Київ, 14 лютого 2002 –

Богдана Костюк:

“Пане Посол, чи могли б Ви детальніше розповісти про бесіду у Міністерстві закордонних справ України?”

Карлос Паскуаль:

“Минулої суботи мене було запрошено до Міністерства закордонних справ на бесіду. Під час розмови представники Міністерства підтвердили намір української сторони вимагати екстрадиції Миколи Мельниченка зі Сполучених Штатів до України і висловили стурбованість у зв’язку з інцидентом, який мав місце минулої п’ятниці під час візиту Мельниченка до Посольства України у Вашингтоні. Звичайно, я повідомив, що поінформую Вашингтон про стурбованість української сторони з цього приводу й сподівання отримати відповідь американської сторони.

Але це була лише маленька частина нашої бесіди. Ми говорили про візит заступника держсекретаря США з глобальних питань Поли Добрянськи до Києва, про підготовку до майбутніх заходів. Але я аж ніяк не дивуюсь увазі до питань, пов’язаних із Миколою Мельниченком, – адже не секрет, що владні структури в Україні зацікавлені в його видачі.”

Богдана Костюк

“ Чи є успіхи в українсько-американських переговорах щодо скасування економічних санкцій, які Сполучені Штати запровадили стосовно України 23 січня?”

Карлос Паскуаль:

“У першу чергу, варто зазначити, що рішення про запровадження санкцій ухвалювалось не в одну хвилину : ідеться про 75 мільйонів доларів, про припинення імпорту цілої групи товарів. Нагадаю, що санкції запроваджено після півторарічних дискусій між Києвом і Вашингтоном навколо вироблення Україною піратської аудіо-відео та електронної продукції.

Ключ до розв’язання проблеми – це можливість знайти в Україні правові важелі для забезпечення авторських прав і захисту інтелектуальної власності. А по-друге, дієвість механізму запровадження цих важелів. Отже, необхідно працювати у двох напрямках: по-перше, виконувати Закон про захист інтелектуальної власності, що уже існує і який підписаний Президентом Кучмою. Україна має переконати Сполучені Штати, що цей закон дієвий, що держава справді прагне боротися з піратством і захищати інтелектуальну власність. А другий напрямок – безпосередньо дослідити названий вище закон, знайти його сильні сторони і посилити ( або змінити) слабкі, переконати нас, що цей закон таки вартий уваги і реальний для здійснення. Тільки після уважного вивчення українського законодавства у сфері захисту інтелектуальної власності, тільки після реальних, зроблених Україною, кроків у боротьбі з “інтелектуальним піратством” можна розпочинати процес зупинення санкцій.”

Богдана Костюк:

“Сполучені Штати приділяють велику увагу перебігові виборчої кампанії в Україні. Деякі політологи стверджують, що США буквально нав’язують своїх висуванців і називають при цьому прізвища Ющенка, Мороза, Тимошенко. Як би Ви розцінили такі твердження? “

Карлос Паскуаль:

“Сполучені Штати сподіваються, що ці вибори будуть відкритими, чесними і прозорими, і український народ зможе обрати тих, кого хоче обрати. І, як показав час, найбільш процвітаючими є держави, де народ упевнений, що може обирати тих політичних лідерів, кого справді хоче, і тим самим впливати на політику, яку роблять ці лідери. Це не належить до компетенції Америки – нав’язувати комусь тих чи інших політиків або лідерів, це мають зробити самі українські громадяни.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG