Доступність посилання

ТОП новини

Інтернетна прес-конференція Посла Ізраїлю в Україні АННИ АЗАРІ


Інтернетна прес-конференція Посла Ізраїлю в Україні АННИ АЗАРІ

Київ, 15 березня 2002 - 14 березня Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Анна Азарі спілкувалась з українськими журналістами у реальному і віртуальному просторах. Близькосхідний конфлікт залишається у центрі уваги засобів масової інформації України. До цього спричинила і заява Міністерства закордонних справ України, в якій мовиться про підтримку рішення Ради безпеки ООН щодо створення Палестинської держави.

Справжньою інтригою виглядають українсько-ізраїльські переговори навколо компенсацій родичам загиблих під час катастрофи авіалайнера ТУ-154 у жовтні минулого року. Днями радник-посланець Посольства Ізраїлю в Україні Зеєв Бен-Ар’є повідомляв, що розміри компенсацій родичам загиблих авіапасажирів – громадян Ізраїлю обговорюватимуть члени українсько-ізраїльської комісії під час другого туру переговорів у Києві; орієнтовно, переговори відбудуться у першому півріччі поточного року. Поки що, про якісь конкретні суми у кожному окремому випадку мас медіа інформації не мають.

Щоправда, Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін називав суму у 20 тисяч доларів США як розмір компенсацій родичам загиблих російських громадян. На запитання РС, як проходить українсько-ізраїльський переговорний процес у цьому напрямку, Анна АЗАРІ відповіла: “За нашою інформацією, українська сторона провела велику підготовчу концептуальну роботу, перевіряючи всі юридичні прецеденти подібних випадків. Остаточно, питання щодо компенсацій родичам загиблих і розмірів сум компенсацій у кожному конкретному випадку ще не розв’язано, переговори і дискусії щодо цього між нашими фахівцями тривають” - каже посол Ізраїлю.

На цьому тлі дещо несподівано прозвучала заява першого віце-прем’єра України – голови відповідної комісії з української сторони Олега Дубини: 13-го березня він сказав, що остаточні висновки комісії будуть оприлюднені у квітні – тоді ж буде визначено і суму компенсацій. Посол Ізраїлю цієї інформації не підтвердила: “Остаточна стадія переговорів про компенсації і розміри сум у кожному конкретному випадку триває досі, ми продовжуємо цей діалог з Україною, аби уточнити розміри компенсацій і пов’язані з цим правові та фінансові питання”, - зазначила Посол Анна Азарі.

Отже, ситуація виглядає наступним чином: українська сторона воліє якнайшвидше закінчити переговори, висвітливши усі проблемні моменти і узгодивши усі міжнародно-правові питання. Ізраїльська ж сторона діє поволі, прискіпливо вивчаючи усі нюанси і кожний конкретний випадок. І, згідно з нормами міжнародного права і звичайної людської етики, має для цього підстави як сторона, що найбільше потерпіла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG