Доступність посилання

ТОП новини

Як стабілізувати Середню Азію? США, можливо, мають відповідь і гроші


Як стабілізувати Середню Азію? США, можливо, мають відповідь і гроші

Прага, 21 березня 2002 – Політична нестабільність та бідність здебільшого йдуть пліч-о-пліч. Тому американські експерти, розмірковуючи над тим, як стабілізувати Середню Азію, пропонують розпочати у цьому регіоні програму допомоги дрібним бізнесменам. Мікро-кредити на становлення індивідуального бізнесу мали би надати можливість мешканцям регіону знайти інший спосіб заробляння грошей, ніж виробництво та транспортування наркотиків.

Американське Агентство з міжнародного розвитку надає щорічно 155 мільйонів доларів на допомогу неурядовим організаціям, що розподіляють мікро-кредити у бідних країнах. Кредити переважно не перевищують 200 американських доларів, вони надаються на короткий термін, і їхні виплати розписані так, щоб навіть найдрібніші підприємці могли їх повернути.

Адміністратор агентства Ендрю Націос говорить, що агентство розпочало програму дрібного фінансування минулого листопада в Афганістані, коли режим Талібану почав занепадати. А тепер програма допомоги має включити і інші країни Середньої Азії.

Ендрю Націос говорить, що в Афганістані головною проблемою було переконати селян за допомогою мікро-кредитів перестати вирощувати опіум, і замінити його чимось більш прийнятним, наприклад фруктами та гріхами. «Ми запровадили мікро-фінансування через неурядові організації для того, щоб збільшити виробництво зернових, та фруктів, що також можуть піти на експорт», - говорить Ендрю Націос.

Експерт іншої міжнародної організації з міжнародної допомоги, Лоренс Янович говорить, що надання дрібних кредитів має великий потенціал у Середній Азії, оскільки включатиме і ті версти населення, які не мали би доступу до фінансування в іншому випадку.

«Жінки звичайно працюють за закритими дверима, щоб вони не робили, чи то ткання килимів, чи вишивання, чи птахівництво. Поки що вони не виходять на ринок ні зі своїм товаром, ні в пошуках кредитів, але у майбутньому, коли порядки не будуть такими суворими, вони зможуть відкрито вийти за межі лише домашнього господарства. Це може стати величезним і прибутковим сектором економіки. Середня Азія – це один великий торговий шлях, і мікро-фінансування тут як раз на місці», - говорить Лоренс Янович.

Тому міжнародні експерти вважають перспективним розширення програм мікро-фінансування і на середньо азійські країни колишнього Радянського Союзу. Наприклад, у Киргизстані було розпочато програму мікро-фінансування для виробництва килимів. Із 30 мільйонів доларів, наданих 20 тисячам місцевих ткаль, кредити повертають 97% з них. Ця програма вже принесла прибуток в один мільйон доларів, і ці гроші ще раз було запущено у кредитну лінію.

Лоренс Янович говорить, що поява фінансування прийшлася дуже вчасно для багатьох людей, які втратили роботу внаслідок закриття заводів та фабрик. «Багато з наших клієнтів втратили роботу на фабриках, і опинились на ринках. Їм були конче потрібні кредити, але банківська система ще не була достатньо розвинута в Киргизстані», зауважує Лоренс Янович.

Нині ці кредити планується поширити на Таджикистан та Узбекистан, де доступ до малих кредитів є також складною проблемою. На думку експертів, відкриття можливостей для початку власного бізнесу для найбідніших верств населення може не лише полегшити соціальну ситуацію в цих країнах, але і стабілізувати їх політично.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG