Доступність посилання

ТОП новини

Результати виборів на Запоріжжі у черговий раз довели, що південно-східні регіони залишаються своєрідним “червоним паском” країни


Результати виборів на Запоріжжі у черговий раз довели, що південно-східні регіони залишаються своєрідним “червоним паском” країни

Запоріжжя, 3 квітня 2002 - Переконливу перемогу в регіоні здобула Комуністична партія України – 33,8%. На другій позиції – соціал-демократи (об'єднані) 10,7. Майже 9% здобув пропрезидентський блок “За єдину Україну”, близько 8% - “Наша Україна”; і блок Наталії Вітренко підтримали майже 5% виборців. На прес-конференції для місцевих ЗМІ запорізький губернатор Євген Карташов зізнався, що такі результати виявились для нього несподіваними. Пан Карташов також зазначив, що вже найближчим часом зробить усі необхідні висновки. Що саме запорізький губернатор розуміє під “висновками”, здогадатись неважко.

Під час прес-конференції запорізький губернатор намагався поводитись спокійно. Він особисто ознайомив журналістів із результатами виборів на Запоріжжі і запевнив, що програш правих та центристських партій, власне як і переконливу перемогу комуністів, - не варто розцінювати як катастрофу. Тим більше, що результати по мажоритарних округах Карташова повністю задовольняють. Нагадаємо, що з дев'яти запорізьких одномандатників, які відстоюватимуть інтереси області в парламенті, - четверо представлятимуть блок “За ЄДУ”. А про підтримку самовисуванців Юрія Артеменка та Ярослава Сухого влада заявила ще напередодні початку виборчої кампанії. Про перемогу опозиційних кандидатів Євген Карташов не згадував.

Основну увагу він приділив результатам у багатомандатному окрузі. І тут емоцій губернатор уже не приховував. Адже відрив переможця – Комуністичної партії України – від другого призера виборчих перегонів на Запоріжжі, - СДПУ(о), склав понад 20%.

Євген Карташов вважає, що насправді за комуністів запорізькі виборці не голосували. З невпевнених пояснень губернатора про ностальгію виборців за низькими цінами та нормальною зарплатою, що, начебто, аж ніяк не означає підтримку комуністів як політичного руху, вдалося зрозуміти, що таких результатів Карташов не очікував. Чи задовольнять такі пояснення Президента - дізнаємось незабаром. Принаймні, після минулих виборів Карташова відправили у відставку вже на другий день. Поки що губернатор упевнено сидить у своєму кріслі. Втім, побиття рекорду дворічної давнини аж ніяк не свідчить про те, що в ОДА залишаться інші ключові фігури. Сам пан Карташов уже дав зрозуміти, що “зміни будуть”. Передусім - стосовно “невдачливих” кандидатів із його найближчого оточення та керівників районів, котрі не змогли дати “потрібний відсоток” “заєдинцям”. Таким чином, вже можна говорити про відставку заступника голови виконавчої влади області Валерія Буцанова, який, незважаючи на шалену підтримку, програв вибори у мажоритарному окрузі комуністу Анатолію Морозу. Безперечно, слід чекати змін і у прес-службі ОДА, про невдалу тактикику якої говорять усі аналітики. Під час агітаційної кампанії посадовці зробили ставку саме на протестний електорат. Помпезні презентації нових лікарень, кілька газифікованих сіл та постійні “виїзди в народ”, на думку чиновників, мали переконати пенсіонерів у соціальній спрямованості курсу нинішньої влади, а також забезпечити стійку асоціацію щодо усіх нововведень з програмними чинниками блоку “За ЄДУ”. А не вдалося. На Запоріжжі за комуністів знову голосував кожний третій.

Тепер губернатору Карташову залишається тільки чекати. Адже будь-які посилання на горезвісний “червоний пасок” і відповідний менталітет запоріжців - вдруге Президент уже не сприйме. Тим більше на очах – приклад сусідів: Дніпропетровської та Донецької областей, де “заєдинці” спромоглися взяти понад 30%-ів голосів. А там, до речі, – теж “червоний пасок”. То ж, від уже знайомої участі посла – пан Карташов знов не застрахований. Хіба що до Казахстану вдруге його не відправлять. Радше - до Зімбабве: навчитись проводити вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG