Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Україні були демократичнішими, ніж раніше – міжнародні оглядачі


Парламентські вибори в Україні були демократичнішими, ніж раніше – міжнародні оглядачі

Прага, 13 травня 2002 – Неймовірно, але факт. Міжнародні оглядачі вважають, що березневі парламентські вибори в Україні з усіма підтасовками влади, утиском преси, залякуванням і навіть вбивством кандидатів, поставили Україну ближче до виконання нею міжнародних зобов’язань щодо проведення демократичних виборів та наближають її до демократичних стандартів. Таким є вердикт, що у понеділок видала міжнародна місія спостерігачів з різних європейських інституцій. Невже, міжнародні спостерігачі не помітили численних порушень? Помітили. Але також вони зауважили інші речі, важливіші для становлення демократії в Україні.

«Проведення нинішніх виборів та активна участь у них громадянського суспільства означають крок вперед у демократичному розвитку України», - мовиться у заяві міжнародної місії спостерігачів. Україна повністю, або частково виконала свої зобов’язання щодо проведення загальних, прозорих та вільних виборів, говорять європейські експерти, які однак зазначають, що їй не вдалося створити рівні умови для кандидатів, що забезпечує чесність виборчого процесу.

У заяві, що підбиває підсумок триденного візиту делегації європейських спостерігачів до України, згадується також і про нерівне висвітлення кандидатської кампанії у засобах масової інформації та про порушення під час самих виборів. Все це представники Ради Європи, Європейського Парламенту та ОБСЄ обговорили з керівниками держави в особі президента, спікера парламенту, міністра закордонних справ, голови Центральної Виборчої Комісії та Верховного Суду, а повний звіт про вибори разом зі своїми рекомендаціями, вони подадуть до кінця травня.

Незважаючи на всі порушення, про які європейські експерти почули в Україні, вони все ж таки вважають, як заявив один з членів делегації, депутат Європейського Парламенту Роберт Ван де Ватер, що результати були скоріше позитивними, ніж негативними.

Такої ж думки дотримується і політолог Бостонського Університету, що в Америці, Теммі Лінч. У своїй статті, яку опублікував часопис Perspective він говорить, що політична атмосфера в Україні після виборів є іншою. «Вперше з часу незалежності країна заклала фундамент плюралістичного парламенту, що має власну думку, і мабуть єдиний у пост-радянських країнах – може мати справжню, дієздатну опозицію», - говорить американський політолог.

Проте вибори – це лише перший з маленьких кроків, які Україна має зробити на шляху до демократії. Проблеми, що супроводжували вибори, включно з підтасовками, утиском засобів масової інформації та порушень у правоохоронних органах залишаються центральними для українського суспільства, і те, як парламент вирішуватиме ці проблеми протягом найближчих місяців, покаже, чи готова Україна зробити наступний крок, вважає американський політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG