Доступність посилання

ТОП новини

Індія та Пакистан на порозі війни


Індія та Пакистан на порозі війни

Прага, 30 травня 2002 – Із поглиблення індійсько-пакистанського конфлікту оглядачі не виключають, що дві держави знову на порозі війни, вже четвертої за останні півстоліття. Пакистанський лідер Мушараф у черговий раз сьогодні попередив, що він готовий мобілізувати війська, якщо виникне загроза безпеці його країни. Попри небезпеку розгортання ядерної війни, експерти вважають, що ООН навряд чи відіграватиме миротворчу роль у кашмірському конфлікті.

Речник Держдепартаменту США Річард Баучер (Richard Boucher) назвав ситуацію навколо Кашміру небезпечною. "Напруга зростає. Сторонам дуже важливо зараз припинити насильство, послабити свій тон і бути стриманішими. Атмосфера дуже напружена і загрожує серйозною конфронтацією, якщо події вийдуть із під контролю."

Пакистанський лідер генерал Первез Мушараф сьогодні підтвердив плани передислокації пакистанських військ з афганського до індійського кордону: "Звісно, для Пакистану пріоритетним є безпека. Отож, якщо виникне загроза нашій безпеці, якщо ми станемо об’єктом агресії, ми використаємо усі наші ресурси в регіоні, що опиниться під загрозою".

Посол Пакистану в ООН пропонує збільшити чисельність міжнародних спостерігачів у Кашмірі, аби з’ясувати, чи має рацію Індія, коли звинувачує Ісламабад у сприянні перемитництву терористів: "Нині там 35 спостерігачів. Ми пропонуємо суттєво збільшити їхню кількість, аби ефективніше контролювати кордон і перевірити, чи справедливі звинувачення Індії."

Індія вважає місію ООН неефективною, натомість Пакистан минулого тижня надіслав листа Голові Ради Безпеки ООН, закликаючи його втрутитися у кашмірський конфлікт. Заступник держсекретаря США Річард Армітаж (Richard Armitage) наступного тижня відвідає Індію та Пакистан. Але, президент Міжнародної академії миру Девід Мелон (Daviv Melon) вважає, що міжнародне втручання у цьому випадку буде безрезультатним: "Доки обидві сторони не домовляться між собою, для ООН не має сенсу щось робити".

В інтерв’ю Радіо Свобода колишній експерт Держдепартаменту з питань Південної Азії Деніс Какс (Denis Kux) сказав, що Індія не проти дати Кашміру більше автономії і провести там вибори, але після вбивства поміркованого мусульманського лідера провінції, індійському урядові немає на кого спертися: "Індія не приховує свої намірів послабити контроль над Кашміром одразу після припинення терористичних атак, але навряд чи індійський уряд зважиться на більше ніж автономію і зречеться своєї території".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG