Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Генеральний секретар ООН в Україні. Чому ООН офіційно не спростовує інформацію про порушення Україною санкцій на постачання зброї


Прямий Ефір: Генеральний секретар ООН в Україні. Чому ООН офіційно не спростовує інформацію про порушення Україною санкцій на постачання зброї

Київ-Прага, 3 червня 2002 - Передачу з Києва веде Сергій Грабовський. Гості київської студії: народний депутат, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, народний депутат, голова Спілки офіцерів України, у минулому полковник СБУ, колишній член Координаційної ради з питань судово-правової реформи при президенті Григорій Омельченко, директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Ігор Жданов.

Передачу з Праги веде Ольга Буряк

Ольга Буряк

Переходимо до другої теми нашої передачі.

Генеральний секретар Кофі Аннан перебуває у Києві, він сьогодні обговорював з президентом України Леонідом Кучмою ситуацію з поширення СНІДу в Україні. Детальніше про перебіг візиту ви почуєте в нашій передачі «Україна і світ», яка виходить о 22 годині.

А зараз ми спробуємо взагалі розібратися чим ООН є для України і Україна для ООН? Передаю мікрофон Сергію Грабовському.

Сергій Грабовський

Я хочу поділитися зі слухачами деякими інформаційними даними і деякими проблемами, які виникають відповідно до цієї інформації.

Україна стала державою співзасновником Організації Об’єднаних Націй ще, перебуваючи у статусі союзної республіки, у 1945 році. Всі минулі роки УРСР, а потім українська держава досить справно брала участь у всіх ООНівських заходах, її представники потрапляли до числа непостійних членів Ради Безпеки і навіть були на чолі Генеральної Асамблеї ООН.

Керівники України постійно підкреслюють, що у межах різноманітних ООНівських місій українці відіграють значну роль і діють успішно. І от і зараз візит Генерального секретаря ООН Кофі Аннана до Києва державні засоби масової інформації розглядають як неабиякий успіх України у міжнародних стосунках.

Але тим часом, у незалежних мас-медіа постають цілком закономірні запитання, деякі з них я наведу: «А чи справді йдеться про знакову подію, чи про просто ритуальний візит керівника, не надто впливової у нинішні часи, міжнародної організації?», «Чи й справді у межах ООН розв’язуються якісь серйозні проблеми, чи це, швидше, бюрократична структура, яка грає другорядну роль у сучасному світі?» і, нарешті, «Чи справді візит Кофі Аннана є символом прориву своєрідної дипломатичної блокади, в якій Україна перебувала впродовж останнього часу, чи ні?» Ось у чому проблема, на думку незалежних мас-медіа в Україні.

І я думаю, що наші гості долучаться до обговорення цих проблем. Прошу, пане Тарасюк, ваша думка про цей візит?

Борис Тарасюк

Питання про візит Генсекретаря ООН ставилося багато років, на жаль, цей візит не відбувався через низку об'єктивних і суб’єктивних обставин. Той факт, що генсекретар ООН здійснює візит в Україну нині, є досить протирічним.

Це не кращий час для відвідин України, політична криза створює не зовсім сприятливий тон для цього. До того ж, цей візит здійснюється як один серед інших візитів до Росії, Італії, Швейцарії.

Україна відігравала помітну роль у діяльності ООН, за роки відновлення незалежності свідченням зростаючого авторитету України в ООН стало те, що її представник був обраний головою генеральної асамблеї ООН, це Геннадій Удовенко. Україна була обрана одним з непостійних членів Ради безпеки ООН на 2000-2001 рік, наша країна є одним з десяти найбільших контрибуторів до миротворчих операцій ООН, була одним із найбільш активних членів Ради безпеки в перші години після терористичних акцій 11 вересня.

У той же час, не можна не помітити, що діяльність України в ООН обмежується, здебільшого, політичною підтримкою. Дедалі менша роль України в цій організації, не зважаючи на досить професійні дії українських дипломатів....

Ольга Буряк

Чому так стається?

Борис Тарасюк

Тому, що пройшов період найбільш активної фази участі України в цій організації, це було членство в Раді безпеки - унікальному органі, який єдиний здатний ухвалювати рішення, обов’язкові для всіх членів організації.

Також на таку ситуацію впливає внутрішньополітична криза, яку переживала й продовжує переживати наша країна. Все це не сприяє підвищенню авторитету нашої держави у світі в цілому і в ООН , зокрема,.

Ольга Буряк

Кофі Аннан відзначив, що українські миротворці добре зарекомендували себе в миротворчих операціях, зокрема, в Косово і Південному Лівані. А про скандал з миротворчим батальйоном у Боснії навіть не згадувалося. Я нагадаю, що нідерландський інститут військової документації повідомив, що в 1994-95 роках перед поверненням в Україну наші миротворці, начебто, продавали боснійцям свої БТРи та іншу зброю. Цей інститут також поширив документи про постачання Україною зброї до Хорватії в обхід ембарго ООН. Пан Тарасюк, на Вашу думку, чому ООН офіційно не спростовує такі звинувачення щодо зброї на Балканах і щодо тих же іракських “Кольчуг”?

Борис Тарасюк

ООН не звертається до цих питань, оскільки немає відповідних рішень, якими можуть бути або рішення Генеральної Асамблеї із запитом про проведення розслідування, або рішення Ради безпеки ООН.

У зв’язку з цим, хочу сказати, що на двосторонньому рівні ці питання також не порушувалися, більш того, високі посадовці американської адміністрації, в результаті проведеного ними розслідування, заперечили факт передачі систем протиповітряної оборони “Кольчуга “ Іраку. Отже, ні на двосторонньому рівні, ні на рівні органів ООН ці питання не порушувалися.

Що стосується факту передачі озброєнь, про які Ви згадуєте з посиланням на нідерландський інститут, хочу сказати, що такі звинувачення на початку 90-років на адресу українських миротворців були.

Це був дуже прикрий факт. Пригадую, що тоді керівництвом Міноборони були зроблені серйозні висновки, було покарано тих офіцерів, які були замішані в скандальних операціях. Але я би не концентрував увагу на цих прикрих поодиноких фактах, а концентрував увагу на тому, що Україна відігравала, відіграє, і сподіваюсь, буде відігравати помітну роль в підтриманні миру на Балканах і в усьому світі, де ООН проводить миротворчі операції. Авторитет українських миротворців – це незаперечний факт.

Сергій Грабовський

У мене є запитання до Ігоря Жданова. Яка Ваша оцінка цього візиту Кофі Аннана?

Ігор Жданов

З точки зору людини, яка займається питаннями внутрішньої політики, хочу зазначити, що приніс нам цей візит генсекретаря ООН.

Виходжу з того, які питання обговорювалися під час цього візиту: це чорнобильська проблема, питання добудови Харківської й Рівненської АЕС, питання миротворчої діяльності, боротьба зі СНІДом. Це важливі питання, але, виходячи з внутрішньої ситуації, - це питання, скажімо так, більш другорядні. Є більш важливі питання, які треба вирішувати. Мене вразила оцінка Кофі Аннана тих процесів, які відбуваються в Україні.

Він сказав, що в нас є верховенство права, закону, що ми з цього питання європейська держава. Це або необізнаність із ситуацією, яка є в Україні, чи данина дипломатичної ввічливості. Тому що навіть на рівні вищого керівництва нашої держави визнано, що ми тільки рухаємося на шляху до європейських стандартів демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG