Доступність посилання

ТОП новини

Українська Повстанська Армія не байдужа і Великій Британії


Українська Повстанська Армія не байдужа і Великій Британії

Прага, 18 липня 2002 - До конфлікту між Україною і Росією щодо історичної ролі Української Повстанської Армії 18 липня звертається британська газета "Дейлі Телеграф." Вона нагадує заяву Міністерства закордонних справ Росії, яке раніше цього тижня закликало Україну приборкати націоналістичні сили, та відповідь українських дипломатів, які називають реабілітацію борців за свободу й незалежність України внутрішньою справою самої України.

Водночас "Дейлі Телеграф" пише, що УПА не байдужа і самій британцям. Під час холодної війни Великобританія таємно допомагала ОУН – організації спорідненій з УПА. А саме, британські розвідники допомагали українським воякам підтримувати контакти з діаспорою та західними урядами. Британська розвідка МІ-6 навчила групу українців спускатися з парашутів і на літаках без розпізнавальних знаків забрала їх із баз на Кіпрі та Мальті, спустивши на українській території. На нещастя для українців, одним із британських розвідників, який добре знав усі подробиці цієї операції, був Кім Філбі – агент Москви. В результаті десятки українців знищили радянські органи безпеки. "Дейлі Телеграф" зазначає, що Українською Повстанською Армією захоплювався і відомий кубинський революціонер Че Гевара.

Чому ж український уряд вирішив саме зараз потурбуватися долею ветеранів УПА? Як каже Радіо Свобода британський політолог українського походження Маркіян Білинський, який уже багато років працює в Києві, причина тут проста – політика: "Хоча ця справа закономірна, вона повинна розглядатися в контексті історичної справедливості, я все ж таки думаю, що ця ініціатива відбувається на фоні наступних президентських виборів."

Маркіян Білинський зауважує, що більшість українців не знає історії УПА, але влада добре усвідомлює популярність цієї теми в західній регіонах. На запитання Радіо Свобода, чи може зіпсувати конфлікт щодо УПА українсько-російські відносини, Білинський сказав:

"Навіть якщо закон буде прийнятий, я би був дуже здивований, якщо це стане точкою непорозуміння, або причиною чвар між Росією й Україною. Я думаю, що ця опозиція, це негативне ставлення є просто на декларативному рівні, тому що є досить прагматиків як у Росії, так і на Україні, які знають і працюють над тими питаннями, які дійсно є важливими для обох сторін."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG