Доступність посилання

ТОП новини

Рубрика «Соціум»


Рубрика «Соціум»

Київ, 19 грудня 2002 – Щороку в Україні близько ста дітей захворює на різні форми лейкозу. Інакше цю хворобу називають рак крові, і вона дуже часто піддається лікуванню. Але далеко не кожна родина, якій довелося зіткнутися з такою бідою, здатна лікувати свою дитину. Тому що це вимагає величезних фінансових витрат. Попри те, що половину потрібної суми забезпечує держава. Подібні проблеми у демократичних країнах вирішуються через створення спеціальних благодійних фондів. Зовсім недавно такий досвід почали застосовувати і в Україні.

Оксана Трощинська

Наша дитина наштовхнула на ідею створення фонду, наша дитина була ініціатором. Коли трапилася наша біда, всі допомагали нам і коли синові трохи легше стало, у нього були всі ліки. А поруч з ним були діти дуже тяжкі і батьки їх не могли ніяк впоратися з цією бідою. Не вистачало ні плазми, ні ліків...

Тоді, коли наш малюк почав відривати голову від подушки , він казав:«Тату, у мене є, а в них не має. Давай, ми поділимося». То було останнє зернятко, яке і вирішило долю того, що ми будемо створювати цей фонд, щоб допомагати дітям батьки яких не можуть подолати це лихо».

Ірина Перешило

Так Оксана Трощинська, віце-президент фонду «Джерела», розповідає про передісторію цієї благодійної організації, яку створено з метою допомагати дітям, хворим на лейкоз.

Успіх лікування залежить від форми хвороби. І в багатьох ситуаціях цілком реально добитися позитивного результату, але за умови наявності медикаментів, які коштують дуже дорого. Період лікування може тривати від шести місяців до півтора-двох років. Весь цей час дитина повинна перебувати в лікарні. І більшу частину потрібних медикаментів мають забезпечувати батьки. Говорить заступник директора з лікувальної роботи Української дитячої лікарні «Охматдит» Тамара Марченко.

Тамара Марченко

Цього року в Україні було проведено централізовану закупку необхідних медикаментів, а вони дуже дорогі, і також терапія супроводу: це антибіотики, гормони і т.д. Тобто, медикаментозно значна частина покривається за рахунок бюджету. Але є ще дуже багато компонентів лікування, наприклад, компоненти крові. Для того щоб приготувати дозу тромбоконцентрату як складової частини в лікуванні, то для цього необхідна система , яка коштує 752 гривні. А таких переливань за період лікування може знадобиться до 50».

Ірина Перешило

Успішно лікувати хвороби, які ще 10-15 років тому вважалися смертельними, коштує дуже дорого для будь-якого державного бюджету. Саме тому на Заході існують суспільні благодійні фонди, які створені не лише задля допомоги громадянам, але і для того, щоби забезпечувати всі умови для розвитку сучасних медичних клінік з новітнім обладнанням, науково-дослідними лабораторіями та сімейними психологічно-реабілітаційними центрами.

Західний досвід в Україні представлений поки що лише наявністю спеціального рахунку в лікарні Охматдит, куди благодійники можуть перерахувати кошти на якусь конкретну дитину. Але гроші на цьому рахунку з’являються надто рідко. І організатори благодійного фонду Джерела, котрий зареєстровано місяць тому, вирішили активізувати цей процес. Вони розробили цілу низку акцій, проведення котрих має привернути увагу суспільства до проблеми. А отже, сприяти збору коштів, які організатори планують витрачати на закупівлю ліків і приведення до нормального стану хоча б двох відділень онкогематології лікарні Охматдит, де санітарно-гігієнічні умови дуже специфічні. Двоповерхова будівля цього медичного закладу протікає і тому під час дощу операційну заставляють тазиками.

Перший із запланованих Фондом заходів днями відбувся у художній галереї Лавра. Це була презентація постійно діючої виставки-продажу, де представлено 47 творів мистецтва - живопис і скульптура, які благодійній організації подарували київські художники. Серед яких і Тетяна Яблонська. Знаменита українська малярка – попри свою тяжку хворобу - не відмовилася зробити власний внесок у цю благородну справу. Нині роботи перебувають в експозиції Галереї Лавра, де їх можна придбати і в такий спосіб допомогти якійсь конкретній дитині, котрій від цього може залежати дуже багато. А саме - жити чи померти.

Окрім подібних акцій організатори Фонду Джерела, планують проведення благодійних вистав для дітей і дорослих. А сьогодні, на Святого Миколая, в Українську Дитячу Лікарню Охматдит Благодійний Фонд Джерела вже мабуть відправив гостинці і подарунки. Тому що в день свята гарні емоції лікують не гірше за дорогі медичні препарати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG