Доступність посилання

ТОП новини

Огляд головних міжнародних подій за минулий тиждень: Інспекція ООН в Іраку; Північнокорейська ядерна програма; Події на Близькому Сході; Афганістан


Огляд головних міжнародних подій за минулий тиждень: Інспекція ООН в Іраку; Північнокорейська ядерна програма; Події на Близькому Сході; Афганістан

Прага, 17 січня 2003 – У сьогоднішньому огляді головних міжнародних подій за минулий тиждень ми порушимо кілька тем, уже добре відомих нашим слухачам, серед яких перебіг інспекції ООН в Іраку і дискусії навколо північно-корейської ядерної програми. Ми коротко згадаємо про події минулого тижня на Близькому Сході, а також в Афганістані.

На початок нагадаймо, що міжнародна інспекція іракських військових об’єктів мала би закінчитися 27 січня. У цей день експерти ООН представлять Раді безпеки свої висновки і докази наявності або відсутності в Іраку зброї масового знищення. Поки що прямих доказів розробки, виробництва або зберігання інспектори не знайшли. Однак, знайдено 11 боєголовок для хімічної зброї, про які не згадано у звіті про стан іракських озброєнь. Після закінчення інспекції Рада безпеки ООН мала б зайняти конкретну позицію у справі воєнної акції проти Іраку.

Тим часом керівник групи військових інспекторів Ганс Блікс уважає, що для належного закінчення інспекції потрібно було би принаймні ще кілька додаткових місяців. Ганс Блікс і директор Міжнародного агентства з питань атомної енергії Мохаммед Ель-Барадей заявили в четвер, що досі Багдад не дав відповіді на низку важливих запитань у справі його військових програм. За словами Блікса, Багдад повинен виявити більше готовності співпрацювати з інспекцією, хоча, як він заявив, іракська влада не відмовляла в доступі до жодного з перевірених об’єктів.

Протягом тижня інспектори провели розмови з двома іракськими науковцями, які свого часу брали участь у розробках зброї масового знищення. Обидва вчені представили інспекторам особисту документацію, з якою пізніше ознайомляться фахівці. Наступного тижня інспектори планують зустрітися із дальшими іракськими науковцями, причетними до праць у військово-промисловому комплексі.

Тим часом у п’ятницю інспекторам перегороджували шлях натовпи демонстрантів, які зібралися для відзначення 12-х роковин війни в Перській затоці. Цю акцію організував союз іракських журналістів, який очолює старший син Саддама Удай. Виступаючи на мітингу з цієї нагоди, Саддам Хусейн погрозив розбити американські війська, якщо вони зважаться на агресію проти Іраку.

На початку тижня президент США Буш знову заявив, що режим Саддама, як видно з усього, явно не бажає роззброюватися, тому терплячість Сполучених Штатів вичерпується. У середу Вашингтон надіслав офіційний запит керівництву союзу НАТО із проханням допомоги в акції проти Іраку, проте відповіді поки що не отримав. Умовою такої допомоги деякі члени НАТО ставлять згоду Ради безпеки ООН на удар. Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер висловив сподівання, що Рада безпеки схвалить воєнну акцію в Іраку у випадку відмови Багдада від добровільного роззброєння. Однак, Блер додав, що Великобританія на знак солідарності зі США залишає за собою право діяти без санкцій ООН, якщо хтось із членів Ради безпеки намагатиметься, за словами Блера, безпідставно блокувати воєнну акцію.

Іншим джерелом неспокою залишається північнокорейська ядерна програма. Західні, як, зрештою, і російські дипломати, причетні до врегулювання кризи, закликають Вашингтон до активніших дипломатичних зусиль у переговорах із Пхеньяном. До таких зусиль закликав адміністрацію США і новообраний президент Південної Кореї Ро Му Хйон.

Тим часом на початку тижня Вашингтон запропонував відновити достави харчів і нафти до Північної Кореї, якщо Пхеньян відмовиться від своєї ядерної програми. Північнокорейські керівники категорично відкинули цю пропозицію, заявивши, що Вашингтонові не вдасться обманути їх фальшивими обіцянками. Пхеньян наполягає на підписанні зі США договору про ненапад, уважаючи це єдиним шляхом вирішення кризи. Адміністрація США назвала цю пропозицію невідповідною і висловила жаль із приводу завищених вимог. Оглядачі наголошують на спокійній реакції Вашингтона, який сподівається уладнати кризу шляхом збільшення гуманітарної й економічної допомоги Північній Кореї, зокрема в енергетичній ділянці.

Тим часом інші країни не приховують своєї нервозності у зв’язку з позицією Пхеньяна. Південна Корея не виключає можливості воєнного конфлікту з КНДР. Директор Міжнародного агентства з питань ядерної енергії Мохаммед Ель-Барадей заявв у зв’язку з цим, що Пхеньян вдається до шантажу, щоб вирішити свої енергетичні проблеми. За його словами, Північна Корея, яка переживає економічний крах, зможе врегулювати свої проблеми лише шляхом дотримання міжнародних угод, а не ігноруючи їх.

Оглядачі тим часом вбачають у войовничих заявах Пхеньяна бажання виторгувати якомога більше економічної допомоги і гарантій збереження при владі комуністичного керівництва. Дискусії у цій справі, як можна очікувати, потривають дальші тижні.

Далі ми коротко згадаємо події на Близькому Сході. Минулий тиждень тут пройшов порівняно спокійно, тобто без терористичних актів, хоча збройні сутички і пошукові акції ізраїльських підрозділів на палестинських територіях тривають від початку тижня.

У відплату за недавній терористичний акт в Тель-Авіві, унаслідок якого загинуло 22 особи, ізраїльська армія зруйнувала на західному березі Йордану і в секторі Газа понад 10 будинків, що належали бойовикам палестинських екстремістських угруповань. Днем раніше ізраїльські сили безпеки заарештували на західному березі Йордану 9 палестинських бойовиків. Згідно з ізраїльською заявою, трьох із них сили безпеки розшукували за напади на цивільне населення.

Тим часом в Ізраїлі триває підготовка до загальних виборів, у яких, як уважають спостерігачі, нинішній прем’єр Шарон не має шансів на перемогу. На думку численних оглядачів, поразка Шарона може відкрити шлях для відновлення близькосхідного мирного процесу.

І на закінчення лише коротко згадаємо про ситуацію в Афганістані, де, як і раніше, триває неспокій, міжусобиці у провінціях і порушення прав людини, етнічних меншостей і, зокрем,а дискримінація жінок, як і за часів режиму Талібан. Саме про це ішлося минулої середи на засіданні Європейського парламенту у Стразбурзі. Представник керівництва ЄС Кріс Паттен закликав афганське керівництво докласти особливих зусиль, щоб покінчити із цими проблемами, завершити формування армії, а також припинити виробництво і контрабанду на Захід наркотиків, зокрема опіуму.

Серед інших інцидентів і збройних сутичок журналісти повідомляють про замах на життя командуючого афганською армією генерала Достума. У вівторок його службі безпеки вдалося обеззброїти терориста-самовбивцю, який мав здійснити замах. Афганські офіційні особи повідомили, що це іноземець, і звинуватили терористів Аль-Кайди в підготовці замаху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG