Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Газпром», можливо, візьметься за будівництво нової гілки газопроводу через територію України


Петро Кагуй Російський «Газпром», можливо, візьметься за будівництво нової гілки газопроводу через територію України

Прага, 12 серпня 2003 року - У стосунках між Україною і Росією у ділянці транспортування російського газу українською територією можуть відбутися суттєві зміни. Московська газета «Время новостей» у вівторок пише, що російський «Газпром» розглядає можливість збудувати нову газотранспортну гілку через Україну в рамках консорціуму, про створення якого вже давно мовиться.

У складному українсько-російському діалозі, схоже, досягнутий компроміс, і сторони упродовж найближчих двох тижнів можуть уже затвердити бізнес-план газотранспортного консорціуму, - пише московська газета «Время новостей», зауважуючи, що в цьому бізнес-плані міститься пункт про будівництво нового експортного магістрального газопроводу через територію України.

Передбачено, що прокладання нової труби в рамках уже існуючого маршруту мало б протривати 3 роки, і вона мала б бути запущена в експлуатацію у 2008 році. Початкова пропускна спроможність нової труби мала б становити 15 мільярдів кубометрів у рік із можливістю збільшити її до 32 мільярдів.

За даними газети «Время новостей», будівництво нового маршруту в рамках консорціуму посилено лобіювала українська сторона. Росія може погодитися на будівництво нової гілки через українську територію лише в обмін на серйозні поступки стосовно консорціуму, які стосуються російської частки в ньому і наявності в консорціуму реального контролю над газотранспортною системою, - пише московська газета, посилаючись на слова неназваного експерта. При цьому, мовиться у статті, російський «Газпром» навряд чи відмовиться від будівництва другої нитки газопроводу “Ямал-Європа”, незважаючи на те, що стосунки з транзитними країнами Білоруссю і Польщею складаються не так уже й вдало.

А щодо нової гілки газопроводу українською територією, то, на думку аналітика Об’єднаної фінансової групи Павла Кушніра, таке будівництво цілком обґрунтоване і не надто дороге - 1,5 - 2 мільярди доларів. А консультант із “The Boston Consulting Group” Сергій Степанов оцінює вартість будівництва лише в 1 мільярд доларів, щоправда, без урахування інвестицій у модернізацію старої української газотранспортної труби.

«Газпром» зацікавлений у будівництві нового маршруту через Україну, оскільки найближчими роками планує значно збільшити експорт газу до Європи. Окрім цього, цей маршрут більш вигідний для експорту центральноазійського газу, зауважує у вівторок московська газета «Время новостей».

А ще одне російське видання -«Газета»- звертає увагу на те, що Україна планує збільшити свої прибутки від перепродажі російського і туркменського газу до Європи. Лише минулого року цей бізнес приніс Україні близько 300 мільйонів доларів, - мовиться у статті.

За українсько-російськими домовленостями, Київ мав право самостійно експортувати до Європи лише 1 мільярд кубометрів газу, який не обкладався податками. Тоді як, самостійний експорт України в цьому році становитиме 1,5 мільярди кубометрів. Однак, публічна сварка з Києвом, який має борг перед «Газпромом», Москві зараз не вигідна. Бо в такому разі «переговори зі створення газотранспортного консорціуму за участі російських і західних компаній можуть затягнутися», - пише московська «Газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG